Coronavirus slaat hard toe

Coronavirus slaat hard toe op de financiële markten

15 april 2020

Het coronavirus heeft ongenadig hard toegeslagen op de financiële markten. In februari was al een daling te zien maar in maart sloeg de angst pas echt om zich heen. De onzekerheid werd nog versterkt door de fors lagere olieprijs. Dit was niet alleen het gevolg van de afnemende vraag naar olie maar ook van de onenigheid tussen Rusland en Saoedi Arabië over productiebeperking. De MSCI World Index daalde in de loop van de maand tot meer dan -29% YTD.

In de laatste week van maart herstelden de markten gedeeltelijk en stegen bijna zo’n 20% vanaf de bodem, mede door de aankondiging van ongekend omvangrijke steunmaatregelen van overheden en centrale banken. Kortom, het was een zeer volatiele markt met extreme uitslagen. De VIX-index (paniekbarometer) bereikte in maart een stand van ruim boven de 80, terwijl de beweging normaal tussen de 10 en 20 punten is. Uiteindelijk eindigde de aandelenmarkt op -13,48% voor de maand en -19,67% vanaf begin 2020.

Impact van het coronavirus

Wat zal uiteindelijk de impact van het coronavirus voor de reële economie zijn? Dat is de vraag die beleggers en dus ook de consensus vanaf de tweede helft van februari bezighoudt. Het beeld uit januari en februari dat de consensus in 2020 nog niet de weg naar ‘risk off’ had ingeslagen, is nu aan het kantelen.

Asset Allocatie Consensus april 2020

Het Asset Allocatie Consensus rapport in pdf-bestand kunt u hier downloaden

Wilt u elke maand de Asset Allocatie Consensus ontvangen in uw mailbox? Schrijf u hier in

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.