Global Market Portfolio is iedereen de baas

De Brexit. Was dat niet iets uit 2019?

02 mei 2020

De Brexit. Was dat niet iets uit 2019? Zeker niet, de klok tikt voor zowel het Verenigd Koninkrijk als voor de EU onverstoorbaar door. Eind dit jaar moet er een handelsakkoord zijn anders is de No Deal-Brexit alsnog een feit.

Brexit en coronacrisis

Het tijdschema was al krap maar de coronacrisis zorgt voor extra vertraging. De onderhandelaars, Michel Barnier en David Frost, hebben beiden zelfs de symptomen van het virus gehad. Vanaf 15 april zitten de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel. Verlenging van de transitieperiode zou een logische zaak zijn. Maar Boris Johnson lijkt een dergelijk uitstel snoeihard af te wijzen, coronacrisis of niet. Ondertussen is de laatste weken pijnlijk aan het licht gekomen dat in essentiële, vaak laagbetaalde beroepen, EU-arbeiders bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn en moeilijk gemist kunnen worden.

Hoe kijken de financiële markten ernaar?

De Brexit heeft de beleggers in Britse aandelen geen goed gedaan. Nemen we 23 april als peildatum en de Euro als uitgangspunt dan heeft Europa-ex UK het beter gedaan dan Europa als geheel (-18,17% YTD en -2,88% 3-yrs tegenover respectievelijk -20,10%  en -4,40%). Een logische uitkomst als je naar dezelfde periode alleen naar de Britse beurs kijkt: -25,57% en -8,57%. Ook in Britse ponden gemeten zijn de UK-cijfers minder dan Europa. Het Britse pond is de laatste jaren behoorlijk volatiel, en is per saldo licht gedaald tegenover de euro.

Stil aan de overkant

Enerzijds telt de Londense beurs veel multinationals, voor wie de Brexit niet zo veel uitmaakt. Anderzijds presteerden bedrijven die vooral aan de lokale consument verkopen ondermaats, omdat de Brexit vooral in deze sector het vertrouwen ondermijnde. Telecomgroepen als BT en Vodafone, of nutsbedrijven als Centrica, gingen onderuit. En ook de vastgoedbedrijven, niet te vergeten. Daarnaast is er een groot verschil tussen individuele aandelen in beiden indices. Alleen al in aantal: 99 in de MSCI-UK en 449 in de MSCI-Europe. Portfoliomanagers hebben liever een ruime keuze. Wel is het dividendrendement van de Britse beurs traditioneel groter. Men kan de vraag stellen wat daar in tijden van corona van overblijft… In de tweede helft van dit jaar zal duidelijk worden of het op het laatste moment toch tot een handelsovereenkomst komt.

Maar voorlopig blijft het nog stil aan de overkant.

Lees hier meer artikelen over Brexit

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.