Vastgoed en corona

De functie van vastgoed in de portefeuille

26 november 2020

Op donderdag 19 november organiseerde Alpha Research met Skagen en Van Eck het webinar over de relatie tussen vastgoed en corona. Samen met Bob Homan van ING Investment Office bespraken we de asset class vastgoed en hoe deze past in de portefeuille. Hoe heeft corona deze asset class beïnvloedt?

Voorzichtig beleggen in vastgoed door het virus

Het is niet te ontkennen dat de corona pandemie gevolgen teweeg heeft gebracht in de vastgoedsectoren. Desalniettemin, kunnen er ook sectoren zijn die juist geprofiteerd hebben, zoals vastgoed voor logistiek en datacenters. Bob Homan, Head of ING Investment Office, opende het webinar met de ING visie op de macro-economie. Daarna volgde een duopresentatie door Jeroen Vreeker, Director van Global Property Research B.V., en Bouke van den Berg, Co-Head of Sales EMEA Van Eck, met een focus op vastgoed. Vervolgens nam Michael Gobitschek, Lead Portfolio Manager Skagen Funds, het woord over de richting van vastgoed in de toekomst.

A brave new world

Bob Homan vertelde over de sector performance van 2020 met Real Estate, Financials en Energy die een klap hebben gekregen dit jaar. Hij liet de zeer positieve groeiverwachtingen voor de komende twee jaren zien. ING verwacht dat de Amerikaanse rente laag blijft door de toenemende staatsschuld. Ook wordt verwacht dat de winst van bijvoorbeeld de S&P 500 en de MSCI World Index in 2021 behoorlijk zal groeien. In 2021 wordt verwacht dat vastgoed maar 3,5% wereldwijd stijgt dus de grote winstdaling van 2020 wordt niet volledig herstelt. Concluderend noemde Homan een aantal bedrijven die volgens ING ideaal zijn voor de portefeuille.

Groei van de vastgoedmarkt

Bouke van den Berg begon zijn presentatie met het weergeven van de groei van de vastgoedmarkt sinds 1984. Jeroen Vreeker vertelde over de criteria van de GPR General Quoted Index en de GPR Global 100 Index. Van den Berg liet zien dat vastgoed sinds 2001 zowel normale aandelen heeft outperformed als een hoger dividend yield biedt. De voor- en nadelen van beursgenoteerd ten opzichte van ongenoteerd vastgoed werden door Van den Berg en Vreeker besproken. Zoals een hogere liquiditeit, makkelijker om te diversifiëren en een hogere regulatie van de markten.

Vreeker vergeleek de prestaties van de vastgoed en de financiële markt in de financiële crisis van 10 jaar geleden met de corona pandemie van dit jaar. Hij concludeerde dat hetzelfde patroon is gebeurd. De industriële en de residentiële sectoren zijn in dit jaar een stuk belangrijker dan een jaar geleden. Vreeker: ‘’De risicofactoren van beursgenoteerd vastgoed zijn natuurlijk de normale marktrisico’s, een te lage liquiditeit en concentratie risico’s die betrekking hebben op de correlatie met de markt, de politiek of regulatie gebeurtenissen.’’

Tot slot gaf Vreeker aan dat Environmental, Social en Governance (ESG) in de vastgoedindex proberen te integreren de grootste uitdaging is om een vastgoed index te creëren.

Wat zijn de mogelijkheden in vastgoed?

Gobitschek begon zijn presentatie met de distinctie tussen de winnaars en verliezers van corona. Hij gaf aan dat de verschillen tussen de subsectoren in vastgoed nog nooit zo groot zijn geweest. Hij liet zien dat sinds 2000 de alternative subsectoren Tower, Data Center en Self-Storage flink zijn gestegen in waarde. Twee kenmerken van de Skagen m2 EUR b class zijn dat het een dagelijkse liquiditeit heeft en voornamelijk uit Industrial/Logistics, Residential en Office bestaat. Verder heeft m2 een lagere P/B, net debt/EBITDA, EV/EBITDA en dividend yield dan de benchmark. Gobitschek voorspelt dat e-commerce belangrijk is voor de toekomst met datacenters als grote winnaar.

Lage rente

Aan het einde van het webinar werden de risico’s van een hoge leverage van de vastgoedbedrijven besproken in deze tijd van lage rente. Gobitschek is hier niet bang voor, omdat hij denkt dat de overheid de bedrijven stimuleert en hulp biedt. Homan gaf aan dat hij enthousiaster is geworden over vastgoed door dit webinar.

Om het webinar ‘Vastgoed en corona’ terug te kijken ga naar replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.