Door onvermijdelijke inflatie zal bull market voortzetten

Door onvermijdelijke inflatie zal bull market voortzetten

01 september 2020

Eddy Markus, Chief Analyst bij ECR Research, sprak als laatste tijdens de Alpha Research bijeenkomst op 25 augustus 2020. Samen met UBP Asset Management, Aegon Asset Management, KraneShares en ECR Research namen we de Amerikaanse verkiezingen door in het Rosarium te Amsterdam en via livestream. Eddy Markus legde in zijn presentatie uit waarom de grote schuldenberg die nu op de wereld rust inflatie in de toekomst onvermijdelijk maakt.

Globalisering

“Economen als Keynes en Friedman schreven overheden voor in slechte tijden geld te lenen en in goede tijden geld te sparen. Hierdoor zou de schuld soms wat meer zijn en soms wat minder, maar uiteindelijk niet groeien. In de praktijk is er netto altijd meer geleend dan gespaard en zijn overheidsschulden gestegen. Doordat Westerse landen in de jaren ‘80 door Globalisering hun concurrentiepositie kwijtraakten zijn schuldenniveaus geëxplodeerd. Met een bepaald schuldenniveau komen overheden in een vicieuze cirkel terecht. In tijden van deflatie gaan schulden zwaarder wegen. Vervolgens wordt geprobeerd inflatie te stimuleren door meer schuld aan te nemen. Dit leidt op zijn beurt tot meer schuld, wat in de volgende deflationaire periode weer tot problemen leidt.”

Stimulering inflatie

“Deze methode van inflatiestimulering werkt alleen als de lonen mee stijgen, wat in enkele vorige crises niet het geval bleek te zijn. Ook na de kredietcrisis was dit niet zo. De schulden werden zo hoog dat mensen weinig vertrouwen hadden in overheidsschulden. De enige oplossing lag in inflatie, die ervoor zorgt dat schulden minder waard worden en dat de economie aan de praat blijft. Maar hoe krijg je mensen aan het lenen als ze al schulden hebben? Hier kwamen de opkoopprogramma’s van de ECB bij kijken. Door het extra geld stegen de prijzen van assets ten opzichte van die van schulden, waardoor er weer geleend kon worden.”

Centrale banken

“Ook de centrale banken hebben geen oplossing kunnen bieden. Overheidsschulden zitten aan hun limieten en government defaults zijn ook geen optie. Daarnaast heeft de coronacrisis nog meer druk gezet op de overheidsfinanciën. Wat is de volgende stap? De overheid gaat private bedrijfsschulden bij banken garanderen. Dit is wat we nu ook tijdens de coronacrisis gezien hebben. Op deze manier kunnen er toch meer schulden ontstaan, omdat slechts de garanties die uitbetaald worden op de overheidsbalans komen te staan, en de garanties zelf niet.”

Bull market

“Na deze ontwikkeling verwachten wij bij ECR Research dat de inflatie 4% of hoger zal worden en de bull market nog een tijdje aanblijft. Hierna zullen centrale banken toch de riemen weer aantrekken door de rente te verhogen. Dit zal dan het einde van de bull market betekenen. Op de korte termijn verwachten wij nog een correctie van de huidige piek, waarna de bull market zich voort zal zetten. Het zou mij niet verbazen als de S&P500 index de 6000 nog gaat bereiken binnen enkele jaren. Ook goud en andere real assets zullen het in dit scenario goed doen.”

Bekijk hier de replay

Lees ook: Gevolgen verkiezingsuitslag voor financiële markten

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.