ESG Case Studies van Paris-Aligned Benchmarks tot Russische oligarchen

ESG Case Studies van Paris-Aligned Benchmarks tot Russische oligarchen

01 oktober 2020

Op 17 september 2020 organiseerde Alpha Research samen met T. Rowe Price, Nordea Asset Management, Qontigo, APG en Amundi, een hybride bijeenkomst met ESG Case Studies in het Rosarium te Amsterdam.

ESG Case Studies

ESG-integratie, waarbij milieu, mens en bestuur worden meegewogen in beleggingsprocessen, speelt een steeds grotere rol. De VN heeft invloedrijke normen vastgesteld. De EU heeft ambitieuze doelstellingen die doorwerken in regelgeving. De financiële sector bepaalt welke ondernemingen en projecten financiering ontvangen. En heeft door het toepassen van een ESG beleid grote invloed op de verduurzaming van de economie. Toch hebben financiële specialisten in de praktijk moeite met de vraag hoe zij ESG moeten toepassen.

Een van de knelpunten is het gebrek aan goede en betrouwbare ESG-data, ook wel het datagat genoemd. Het kwalificeren van producten en diensten is uiteraard een stuk eenvoudiger als beleggers over de benodigde informatie kunnen beschikken. Daarover gingen de eerste twee presentaties.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN

De eerste presentatie was van Nico Langedijk van Qontigo en Terhi Halme van APG over het Sustainable Development Investments Asset Owner Platform (SDI AOP). Qontigo is een initiatief van de Deutsche Börse Group en combineert de STOXX- en DAX-indices met portfolio-opbouw en risicoanalysetools van Axioma. Het SDI AOP, gelanceerd op 10 september jl., helpt beleggers bij hun keuzes voor investeringen die bijdragen aan de 17 doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Het platform is opgezet door asset owners zoals pensioenfondsen (waaronder APG en PGGM) en laat zien hoe de producten of diensten van bedrijven aan deze doelen bijdragen. Ongestructureerde data worden verwerkt met behulp van kunstmatige intelligentie, waarbij duizenden wereldwijde kapitaalmarktbeleggingen kunnen worden geanalyseerd. De data zijn objectief en gebaseerd op gecontroleerde financiële cijfers. Ook de classificaties zijn op vaste regels gebaseerd en dus controleerbaar. “Op dit moment zijn er bijna 8000 bedrijven in het systeem opgenomen, op termijn moeten dit er zo’n 10.000 worden”, aldus Langedijk. “Het SDI AOP biedt een efficiënte manier om de data op te nemen in bestaande tools voor beleggingsbeslissingen en rapportage. Hiermee heeft het platform een zeer breed scala aan toepassingen en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling”.

Fondsaanbieders zullen meer werk moeten maken van ESG-integratie

Nico Langedijk van Qontigo nam ook een gedeelte van de tweede presentatie voor zijn rekening samen met Frédéric Hoogveld van Amundi. Professionele beleggers willen vooral duurzamer beleggen, dus zullen fondsaanbieders meer werk moeten maken van ESG-integratie. Aangezien fondsen en ETF’s veelal zijn gebaseerd op een index, zijn indexaanbieders druk bezig nieuwe indexfamilies samen te stellen. Voorbeelden hiervan zijn de STOXX Climate Transition (CTB) en Paris-Aligned Benchmarks (PAB). Beiden zijn gebaseerd op de klimaatdoelstellingen van Parijs. Deze laatste benchmark maakt, samen met de EU Climate Transition Benchmark, ook onderdeel uit van recente Europese regelgeving, die binnenkort geïmplementeerd moet worden.

Impact op het milieu en sociale materialiteit

‘Addressing the double materiality’ was de titel van de presentatie van Eric Pedersen. Pederson is Head of Responsible Investments van Nordea Asset Management. Dit begrip duidt aan de ene kant de financiële materialiteit van een onderneming aan. Aan de andere kant de impact op het milieu en sociale materialiteit. Nordea AM is erg actief op het terrein van  deze ‘dubbele materialiteit’ en ziet uitsluiting en engagement als twee complementaire activiteiten. Een ander begrip was ‘investment driven engagement’. Deze benadering bevordert de performance, aldus Eric Pedersen. Hij wees daarbij op een studie van de University of Cambridge en London Business School die laat zien dat voor succesvolle engagementcases bij Amerikaanse openbare bedrijven, de maandelijkse size-adjusted return over een periode van 18 maanden met meer dan 7% steeg.

ESG- en sanctierisico

Willem Visser, emerging markets specialist  bij T. Rowe Price lichte de presentatie “Oligarch risk as an ESG factor: a russian case study” toe. De Russische oligarchen zijn een bijzonder probleem op ESG terrein. Dit begrip wordt gebruikt voor zakenlieden uit de voormalige Sovjet-Unie die veel politieke macht verwierven tijdens de periode waarin dit land overging van het communisme op het kapitalisme en uit elkaar viel in verschillende republieken. Dit vond plaats tijdens het presidentschap van Boris Jeltsin. In bredere zin wordt het woord gebruikt voor alle miljardairs met politieke invloed uit Rusland en de andere voormalige Sovjetstaten. Onder Poetin is er sprake van een ‘tweede generatie’. Willem Visser bood een inkijk in de methodiek van T.Rowe Price om het ESG- en sanctierisico te beoordelen. Daarbij is het cruciaal om “in de hersenen te komen” van een oligarch, aldus Visser. Overigens gaf hij aan dat investeerders in Russisch krediet op dit moment een minimale vergoeding voor bestuur- en sanctierisico ontvangen.

De bijeenkomst over de ESG Case Studies werd door Eelco Ubbels en Simon van Veen van Sustainable Dividends afgesloten met een samenvatting en Q&A.

Bekijk hier de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.