Gevolgen verkiezingsuitslag financiële markten

Gevolgen verkiezingsuitslag voor financiële markten

01 september 2020

De Amerikanen stemmen op 3 november 2020 voor een nieuwe president en tegelijk voor een derde van de Senaat. In de peilingen staat Biden met een ruime marge voor op Trump. Dit zorgt er niet voor dat markten bezorgd zijn, getuige de recordstand van de S&P 500 en de Nasdaq. Aan de andere kant: sinds de verkiezing van Donald Trump tot president in november 2016 is de S&P 500 met bijna 60% gestegen. Kortom, het is nog onduidelijk wat de uitslag van de verkiezingen zal betekenen voor de financiële markten.

Op 25 augustus organiseerde Alpha Research een Investment Meeting met het thema ‘US Elections’ in het Rosarium te Amsterdam dat zowel in de zaal als via livestream gevolgd kon worden. We namen samen met UBP Asset Management, Aegon Asset Management, KraneShares en ECR Research de Amerikaanse verkiezingen onder de loep.

Consensus van 58 asset managers

Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research, wees in zijn inleiding op de consensus van 58 asset managers die voor Amerika al sinds oktober 2019  een positief advies geeft. De Amerikaanse markt is structureel duur, maar outperformt de andere regio’s stelselmatig. Zeker onder Donald Trump is dit het geval geweest.

Gevolgen voor de financiële markten

Frank Rybinski, hoofd macro strategie bij Aegon Asset Management, analyseerde vervolgens live vanuit Amerika de mogelijk gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de financiële markten. Bekend is het feit dat de kandidaat die de meeste stemmen krijgt (de ‘popular vote’) niet de winnaar hoeft te zijn, dankzij het systeem van de kiesmannen per staat. Cruciaal voor de uitslag wordt de opkomst per bevolkingsgroep. “De kiezersopkomst is de sleutel om te bepalen wie er wint”, aldus Rybinsky. Hij gaf aan de hand van acht thema’s de waarschijnlijke verschillen tussen Trump en Biden aan. De thema’s waren: taxes, regulation, energy, health care, pharma, infrastructure, defense en trade. Per saldo lijkt Trump gunstiger voor de financiële markten dan Biden.

Het Zwitsers alternatief

Ongeacht de uitslag in de VS, de Zwitserse aandelenmarkt biedt een stabiel alternatief. Dat was de boodschap van Eleanor Taylor Jolidon Co-Head van het Swiss & Global Equity team bij UBP Asset Management live uit Geneve. “Een verdeeld Amerika kan leiden tot patstellingen in belasting- en uitgavenregulering met als gevolg hogere volatiliteit voor markten”. De Zwitserse aandelenmarkt heeft op de langere termijn een stabiele groei laten zien, en biedt wereldwijd een van de beste CFROI’s (Cash Flow Return On Investment). Op de vraag of de overgewaardeerde en dus dure Zwitserse Frank een goed beleggingsresultaat niet in de weg stond, antwoordde Eleanor dat juist dit voor het Zwitsers bedrijfsleven een drijfveer was voor kwaliteit en efficiency.

Lange termijn benadering

“De invloed van Amerikaanse presidentsverkiezingen is nooit echt materieel”, aldus Xiaolin Chen vanuit Londen namens KraneShares. “Op korte termijn zien we veel volatiliteit, vervolgens stabiliseert de markt weer”. Het thema ‘China’ treedt ook altijd op de voorgrond, om daarna weer geleidelijk te verdwijnen. Op lange termijn kan de Chinese aandelenmarkt de juiste keuze zijn, was haar boodschap. Redenen: sterk herstel, mede door de effectieve COVID-19 reactie, instroom vanuit het buitenland en meer binnenlandse institutionele beleggers. En verbeterde marktregels. “Markttiming is moeilijk en China is geen uitzondering. Marktrally’s zijn vaak kort en onvoorspelbaar. Daarom is een lange termijn benadering geschikter”. Volgens Chen is dan wel van belang dat investeerders zich richten op groei-gerichte sectoren en hun blootstelling aan de “blob” van sectoren van de “oude economie” moeten beperken.

Bekijk hier de replay

Lees ook: Door onvermijdelijke inflatie zal bull market voortzetten

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.