Klimaatrisico's

Rekening houden met klimaatrisico’s

02 november 2020

Op dinsdag 27 oktober 2020 organiseerde Alpha Research samen met Northern Trust Asset Management een webinar over klimaatrisico’s. Is uw portefeuille bestand tegen de storm?

Beleggers moeten rekening houden met klimaatrisico’s

Klimaatverandering heeft grote impact op de economie en leidt op de financiële markten steeds meer tot speciale regelgeving. Daarom moeten beleggers voor alle activaklassen in hun portefeuille sterk rekening houden met de klimaatrisico’s. Tegelijkertijd biedt klimaatverandering ook kansen. Al zijn de eisen die voor vermogensbeheerders gelden grotendeels duidelijk, door gebrek aan zowel best practices als aan consistente en betrouwbare gegevens tasten veel beleggers nog in het duister. Wouter Sturkenboom, Chief Investment Strategist en Valeria Dinershteyn, Senior Sustainable Investment Strategist, brachten enkele aspecten voor het voetlicht. Beiden zijn werkzaam bij Northern Trust Asset Management, winnaar van de Asset Allocatie Award van Alpha Research in 2019.

Profiteren van overgang naar ‘low carbon’ economie

Wouter Sturkenboom liet zien welke landen en welke sectoren de komende decennia de meeste impact zullen ondervinden van de klimaatverandering. Wereldwijd ondervindt het GDP in 2030 een nadeel van 2,7%, in 2030 6,8% en in 2100 17,2%. Dit betreft zowel fysieke gevolgen, zoals mislukte oogsten als klimaat gerelateerde regelgeving zoals voor schone energie en bouwvoorschriften. Aandelen vormt hierbij de meest kwetsbare activaklasse, met name aandelen uit emerging markets. Er zijn ook bedrijven en sectoren die kunnen profiteren van de overgang naar een ‘low carbon’ economie, zoals groene infrastructuur en hernieuwbare energie. ESG implementatie vereist geen uitgebreide implementatie-analyse, aldus Wouter Sturkenboom.

Beleggers schakelen over naar ESG 2.0

“Beleggers schakelen over naar ESG 2.0”, was de boodschap van Valeria Dinershteyn. Met name een uitsluitingsbeleid en ESG-integratie hebben in een paar jaar tijd aan toepassing gewonnen. Belangrijk bij de toepassing van een klimaatbewust beleggingsbeleid zijn het zich bewustzijn van een landen- en sector bias, transparantie bij emittenten van corporate debt en beschikbaarheid van voldoende data. Mogelijke benaderingen zijn: vrij van fossiele brandstof, low carbon investeringen, afstoten en herinvesteren en een ‘holistische groene benadering’ die zoveel mogelijks aspecten mee laat wegen. Valeria Dinershteyn onderstreepte dat blootstelling aan opkomende markten een aanzienlijke impact hebben, gezien het grote aantal carbon-intensieve bedrijven.

Ten slotte kregen de deelnemers aan het webinar over klimaatrisico’s drie vragen voorgelegd. De eerste vraag betrof de verwachting hoe de klimaatverandering beleggingsbeslissingen in de komende 12-24 maanden zal beïnvloeden. Een meerderheid van 67% dacht aan een matige impact, terwijl 33% een aanzienlijke impact verwachtte. De reductie van de carbon footprint in de portefeuilles werd door 54% verkregen door desinvestering en gerichte investeringen. Een minderheid van 32% past een doelgerichte decarbonisatie toe. De laatste vraag betrof welke asset class werd gemist in het klimaatbewuste aanbod. Dat bleek voor de meesten (33%) High Yield te zijn, gevolgd door aandelen Emerging Markets (29%).

Bekijk hier de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.