allocatie-Alpha-Research

Allocatie en performance onder de loep

09 maart 2021

Allocatie en performance onder de loep. Met de nieuwe publicatie van de cijfers van het Global Market Portfolio[1] (GMP) neemt Alpha Research de allocatie en de performance van dit portfolio onder de loep.

Allocatie bepalen

Het GMP is een onderzoeksproject van professor Laurens Swinkels, Erasmus Universiteit, waarbij onderzocht wordt hoe al het geld in de wereld belegd wordt. Hiermee kan een allocatie bepaald worden, die als zeer neutraal beschouwd kan worden.

 

Klik op de afbeelding om te vergroten

 

In 2020 heeft het GMP een rendement gehaald van 3.44%, ten opzichte van 3.17% van de MSCI ACWI. Over een periode van 8 jaar zien we dat het Global Market Portfolio de MSCI World op de voet volgt en de outperformance van de MSCI World slechts 7% bedraagt. En dat terwijl de GMP een stuk minder volatiel is. Tijdens de coronacrisis dipte het GMP bijvoorbeeld slechts 10%, ten opzichte van 20% op wereldwijde aandelen.

Wat betreft de asset allocatie is er na een bewogen jaar als 2020 wellicht minder veranderd dan men zou denken. De stijgende lijn in aandelenallocatie van 2019 is doorgezet en is gestegen van 40.7% naar 41.1%. Met name de allocatie naar vastgoed is flink gedaald, van 5.7% in 2019 naar 4.5% in 2020. De allocatie naar staatsobligaties is op zijn beurt weer flink gestegen: van 25.4% naar 26.5%.

Nieuw schuldpapier

Interessant is dat het rendement op staatsobligaties in 2020 een stuk lager lag dan de nominale waarde in het Global Market Portfolio. Dit heeft waarschijnlijk met name te maken dat door de coronacrisis een hoop nieuw schuldpapier is uitgeschreven.

Benieuwd naar meer inzichten op het gebied van Expected Returns? U kunt vrijblijvend een preview aanvragen: Expected Returns preview

 

[1] https://datarepository.eur.nl/articles/dataset/Data_update_The_Global_Multi-Asset_Market_Portfolio_1959_2012/9371741/2

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.