De kracht van dividend

De kracht van dividend

20 mei 2021

De kracht van dividend. Op 18 mei 2021 organiseerde Alpha Research het Emerging Managers webinar. Het onderwerp van deze editie was dividend beleggen en frontier markets. Dit onderwerp werd besproken met managers van twee opkomende Nederlandse fondsen: Wytze Riemersma, Algemeen Directeur, van Trustus Capital Management (TCM) Frontier Markets fund en Simon van Veen, fondsmanager, en Jasper Oeberius Kapteijn, sales en portfolio manager van het Sustainable Dividend Value Fund.

Kracht van dividend

Als ijsbreker lichten de sprekers tijdens het webinar ‘De kracht van dividend’ hun laatste transactie toe. TCM’s investeerde kortgeleden in een fintech bedrijf uit Kazachstan. Kazachstan heeft een florerende fintech industrie en dit bedrijf springt eruit door een combinatie van een hoge groei samen met een dividendrendement van 4%. Simon en Jasper van Sustainable Dividend Value Fund hebben als laatst geïnvesteerd in Villeroy en Boch. Dit bedrijf heeft goed kunnen profiteren van de coronaklusmanie.

Duurzaamheid van de investeringen

Het Sustainable Dividend Value Fund investeert in de drie factoren die, u raadt het al, in de naam van het fonds zitten. Duurzame, ondergewaardeerde bedrijven met sterke dividenden. Een driekoppig team met veel ervaring in de beleggingssector belegt het fonds met een actief, bottom-up beleid. Het fonds focust op de Europese markt, omdat daar de expertise van het team zit.

De duurzaamheid van de investeringen wordt getest met een eigen methodologie. Zowel het product als het productieproces moet duurzaam zijn.  Er wordt een objectief scoringsmodel gebruikt gebaseerd op de factoren ‘Bedrijfsmodel’, ‘Financiële gezondheid’, ‘Aandeelhoudersbelangen’, ‘Dividend’, ‘Duurzaamheid’ en ‘Waardering’. Op basis van deze score wordt de aankoop- of verkoopbeslissing gemaakt, alsmede de weging in het portfolio.

Beleggen in Frontier Markets

TCM is een middelgroot fondshuis met een team van 20 mensen dat al actief is sinds 1978. Inmiddels heeft TCM al meer dan 10 jaar ervaring met het beleggen in Frontier Markets. Uit de poll bleek dat slechts 20% van de kijkers op dit moment in frontier markets belegd zijn. De laatste jaren hebben developed markets frontier markets outperformed, wat een reden kan zijn voor de huidige impopulariteit.

Op dit moment omvatten de top 7 landen in de MSCI emerging markets index 85% van de market cap van de index. Dit betekent dat er nog een onontdekt investment universum is van zo’n 44 landen, met interessante beleggingskansen. Frontier markets bieden op dit moment een zeer aantrekkelijke waardering. En dat terwijl de groeiverwachting voor frontier markets significant hoger ligt dan voor ontwikkelde markten.

Het universum van het TCM fonds is nog breder, omdat zij ook investeren in de kleinere emerging markets landen en landen die geen MSCI classificatie hebben, naast de landen in de frontier markets index. TCM past een bottom-up aanpak toe, waarbij ook dividendgroei en duurzaamheid belangrijke factoren zijn. Het doel is een dividendrendement van meer dan 4%.  Om de diversificatie van het portfolio te vergroten heeft TCM limieten op regio’s en sectoren, en een gelijk gewogen portefeuille.

Voor meer over inflatie, diversificatie en de Q&A vragen als: Hoe beoordeeld u de keuze van het management?’ bekijk de replay van het webinar ‘De kracht van dividend’.

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.