duurzame aandelen

De weg naar een groene beleggingsportefeuille

11 maart 2021

De weg naar een groene beleggingsportefeuille was het thema van de tweede aflevering van de Alpha Research webinarserie: Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG”. Op 9 maart 2021 sprak Alpha Research met Iain Snedden, Investment Specialist bij Aegon Asset Management over het ‘Global Sustainability Fonds’ van Aegon AM. Sebastiaan Masselink, Senior Investment Manager Impact Investing bij ACTIAM ging het gesprek aan over ‘ACTIAM Prviate Debt – Sustainable Energy Transition Fund’.

Duurzame groei

Kijkende naar duurzaamheid, kunnen we stellen dat de wereld voor veel uitdagingen staat de komende decennia. Aegon Asset Management is van mening dat bedrijven die bijdragen aan het oplossen van deze uitdagingen, duurzame groei doormaken en daarmee alpha opleveren.

Aegon AM focust met name op groeibedrijven die een verbetering doormaken in ESG beleid. Naast het gebruik van externe ESG ratings voert Aegon AM ook een eigen ESG screening en exclusion beleid uit. Na screening volgt een bottom-up approach resulterend in een sustainable portfolio van 35 tot 45 aandelen.

Lager risico greenwashing

ACTIAM heeft in het Private Debt ‘Sustainable Energy Transition Fund’ als doel climate change mitigation. Dat wil zeggen het volledig voorkomen van climate change. De bedrijven in het portfolio hebben als doel een 100% life-cycle impact target. Hierdoor is er een lager risico van greenwashing.

Ook is een vereiste dat de bedrijven een scale up potentieel hebben. “Zon- en windenergie zijn inmiddels al ‘commoditized’ als investering”, aldus Sebastiaan Masselink, “de meeste groei vindt nu in gebieden als elektrificatie plaats.” Het fonds financiert kleinere innovatievere niche bedrijven met tickets van EUR 100m tot EUR 1mrd. Wat de aanpak van ACTIAM speciaal maakt is hun ‘Private Equity’ achtige aanpak: Origination en Due diligence worden in-house uitgevoerd.

Iain Snedden, Aegon AM, ziet in de toekomst weinig uitdagingen die het investeren in ESG assets zal vertragen: “In de afgelopen jaren hebben we sommige ESG sectoren overgewaardeerd zien worden. Voor investeerders is het een uitdaging om een eigen niche te vinden binnen het ESG universum.” Zowel Iain als Sebastiaan hebben bij hun portfoliobedrijven gemerkt dat de duurzame ontwikkelingen in een versnelstroom geraakt zijn door de coronapandemie.

 

Groene beleggingsportefeuille

De replay van het webinar ‘De weg naar een groene beleggingsportefeuille’ is te bekijken via de button.

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.