Focus op inkomen in tijden van inflatie - Alpha Research

Focus op inkomen in tijden van inflatie

28 september 2021

Focus op inkomen in tijden van inflatie. Op 16 september 2021 organiseerde Alpha Research samen met PGIM, State Street SPDR ETF’s en Ossiam (een affiliate van Natixis Investment Managers), een seminar in het Rosarium te Amsterdam.

Vastgoed, aandelen en obligaties

Zoals Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research, het bij de inleiding uitlegde, staan de waarderingen van zowel aandelen als obligaties onder druk. De door Alpha Research berekende expected returns vallen voor het komende decennium lager uit. Op welke manier is nog een goede risico-/rendementverhouding te realiseren? Voor een antwoord kwamen drie asset classes aan bod: vastgoed, aandelen en obligaties. Bij elke asset class stelden drie fondsselectors enkele vragen. Dit waren voor vastgoed Pieter Laan (Head of the external manager capabilities van IBS Capital Allies), voor obligaties Mike Mulders (Portfolio Manager bij ING Investment Office) en voor aandelen Renco van Schie (medeoprichter en CIO van Valuedge Vermogensbeheer).

ESG in vastgoedbeleggingen

Rick-Romano-PGIM-Real-Estate-event-Alpha-Research“What is driving opportunities in Global Real Estate?” was de titel van de presentatie van Rick Romano, managing director bij PGIM Real Estate. De voordelen van beleggen in vastgoed zijn bekend. Stabiele en relatief hoge dividenden/yields, een goede diversificatiemogelijkheid en de kans op extra rendement mogelijk door waardegroei op langere termijn. Volgens Rick Romano is aangetoond dat een beleggingsportefeuille tussen 15% en 20% vastgoed zou moeten hebben. Terwijl een gemiddelde multi-asset portefeuille vaak maar voor 2% uit vastgoed bestaat.

Covid-19 is natuurlijk een aardschok voor vastgoed geweest. Maar nu zijn er drie verschillende trends die aantrekkelijke kansen bieden. Heropening van economieën, reflatie (vastgoed een hedge tegen inflatie zijn, omdat huurprijzen en waarde dan ook stijgen) en herkalibratie. Dit laatste houdt in dat technologie ervoor gezorgd heeft dat sommige REIT’s (vastgoed beleggingsfondsen) inmiddels veel data hebben verzameld, zodat ze met hun beleggingen efficiënter kunnen opereren. Rick Romano gaf enkele voorbeelden van de trends in de VS, Japan en Europa. Na de presentatie stelde Pieter Laan, IBS Capital Allies, enkele vragen over de diversificatiemogelijkheden, de sectoren met de beste kansen en de toepassing van ESG in vastgoedbeleggingen.

Beleggen in fixed income

Paul-Lacroix-Ossiam-event-Alpha-Research-16-september-2021Een benadering van beleggen in fixed income kwam ter sprake in de tweede presentatie met als titel “Harvesting yield in a rising rate environment” door Paul Lacroix, product specialist van Ossiam. De rente is laag, maar de kans op een stijging is reëel. Er is volgens Lacroix behoefte aan een vastrentende belegging die 1) liquide is. 2) Diversificatiemogelijkheden biedt. 3) Zowel bij stijgende als dalende rente een rendement biedt en 4) een gemiddeld risicoprofiel (5% volatiliteit) heeft. Ossiam biedt deze mogelijkheden aan via de Short Term Interest Rate Strategy.

De strategie komt erop neer dat de negatieve effecten van een long-only strategie worden ondervangen door een systematisch signaal te creëren. Dit om te kunnen detecteren wanneer in plaats van een long positie juist een short positie gekozen moet worden. Een pure long-only strategie kan namelijk als nadeel hebben dat termijnkoersen de neiging hebben om onder het niveau van de gerealiseerde tarieven voorspellen. Ossiam belegt in zijn strategie in long of short posities in 3-maands Euribor en EuroDollar-termijncontracten. Mike Mulders, ING Investment Office, nam na deze presentatie de vragen voor zijn rekening. Zo werd er ingegaan op hoe inflatie en inflatieverwachtingen impact op de strategie zouden kunnen hebben. Maar vooral werd ingegaan op de mogelijkheden binnen Fixed Income om te beleggen in deze lage rente omgeving.

Dividend-kwaliteit

Ryan-Reardon-State-Street-Global-Advisors-event-Alpha-ResearchDe asset class aandelen kwam aan bod in de presentatie  Sustainable Investing Meets Stable Dividends” door Ryan Reardon, Vice President bij State Street SPDR ETF’s. State Street heeft al langer een strategie die gebruik maakt van dividend-kwaliteit. Hiervoor selecteert State Street bijvoorbeeld uit de S&P Composite 1500 de ‘Dividend Aristocrats’, met als belangrijkste criterium een regelmatig cash dividend over minimaal 20 opeenvolgende jaren. Deze strategie wordt nu gecombineerd door hierop ook een ESG selectie toe te passen. Met de kanttekening dat voor markten buiten de VS, in plaats van 20 opeenvolgende jaren, State Street voor 10 jaar kiest.

Na deze presentatie volgde een korte discussie over de mogelijke beperkingen van de strategie in diversificatie, en de reden waarom de lat alleen in de VS op 20 jaar ligt. Renco van Schie, Valuedge Vermogensbeheer, gaf aan dat het minder lastig voor ESG vriendelijke aandelen zou zijn als een kortere dividendhistorie – bijvoorbeeld 10 jaar – mogelijk zou zijn om tot deze index toe te kunnen treden. Het woord ‘young dividend aristocrats’ werd geïntroduceerd.

Focus op inkomen in tijden van inflatie

Het seminar eindigde met een discussie tussen Pieter Laan, Renco van Schie en Mike Mulders:

Overzicht asset classes: vastgoed, aandelen en obligaties

Lees ook het interview (19 september 2021) met Paul Lacrois van Ossiam in het FD:

Vrees voor hoge inflatie doet obligatiebeleggers naar alternatieven zoeken

 

Bekijk hier de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.