Impactbeleggen: de groenste vorm van duurzaam beleggen

Impactbeleggen: groenste vorm van duurzaam beleggen

22 april 2021

Impactbeleggen: de groenste vorm van duurzaam beleggen. Hierover ging het vierde webinar van de Alpha Research webinarserie Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG”. Naast investeren op basis van ESG factoren, komen ook de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties steeds vaker aan bod bij duurzaam beleggen. Deze SDG’s, zoals het bevorderen van onderwijs, klimaatzorg en het bestrijden van armoede, zijn gestart in 2015 en lopen af in 2030.

Impactbeleggen webinar

Op 20 april 2021 organiseerde Alpha Research een webinar over SDG’s in de wereld van het professionele beleggen. Het integreren van SDG’s in het beleggingsbeleid wordt ook wel ‘Impact Investing’ genoemd. Samen met Rupert Welchman, Portfolio Manager Positive Impact en Yvan Delaplace, Investment Specialist Positive Impact bij UBP en Stephanie Mooij, Senior Engagement Associate bij Aegon Asset Management nam Alpha Research dit onderwerp onder de loep.

Idea generation

De introducerende pollvraag gaf aan dat alle deelnemers minder dan 15% van hun portfolio naar impact investing alloceren. Op de vraag of impact investing nog steeds een niche is, antwoordde Yvan Delaplace van UBP: “Het is de laatste jaren sterk gegroeid en geen niche meer, maar er is nog wel vaak verwarring tussen ESG en impact investing.”
UBP heeft de 16 SDG’s gedistilleerd naar 6 overkoepelende thema’s. Een van de uitdagingen in impact investing is de ‘idea generation’, omdat er geen eenduidig beoordelingsmechanisme voor de impact van een investering is.

UBP past hun eigen ‘IMAP’ methode toe, een acroniem voor Intentionality, Materiality, Additionality and Potential. Bij Materiality kijkt UBP bijvoorbeeld naar de mate van control over een bedrijf die een investering geeft om daarmee een positieve impact te maken. Uiteindelijk is engagement de belangrijkste methode van impact investing. Daarnaast heeft UBP een Impact Engagement Heat Map om in een oogwenk de SDG positie van alle bedrijven in het portfolio te beoordelen.

Lange geschiedenis met impact investing

Aegon Asset Management werkt op het gebied van duurzaam investeren samen met ABN Amro. Aegon AM heeft een lange geschiedenis met impact investing en heeft momenteel 5 miljard van hun AUM in impact investing. Wat Aegon AM onderscheidt is de eigen impact portfolio rapportages die voor zowel professionele als retail beleggers duidelijk inzicht geeft. Aegon AM past op zowel ESG factoren, controversiële productgroepen en SDG’s een screening toe, waarbij vooral op basis van de laatste categorie veel bedrijven afvallen.

Net zoals bij UBP volgt de financiële analyse pas na de impact analyse. Wanneer ESG disclosure mager is is, kan Aegon AM op basis van eigen kennis een bedrijf toch opnemen en via engagement betere rapportage aanmoedigen. Naast de samenwerking van de duurzame investing teams van Aegon Asset Management en van ABN Amro wordt ook een onafhankelijke expert bij het proces gehaald om een kritische blik te bevorderen.

Ideale scenario

Bij de Q&A werd onder andere gevraagd naar wat een ideaal scenario is bij impact investing aan Rupert Welchman van UBP. Op de vraag wat de invloed is van de toenemende regelgeving antwoordde Stephanie Mooij van Aegon Asset Management.

Het webinar ‘Impactbeleggen: de groenste vorm van duurzaam beleggen’ is terug te kijken via:

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.