Technologie en de weg van grijs naar groen in China

Technologie en de weg van grijs naar groen in China

17 februari 2021

Technologie en de weg van grijs naar groen in China was het thema van de eerste aflevering van de Alpha Research webinarserie: Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG”. Alpha Research sprak op 9 februari 2021 met Irmak Surenkok, portfolio specialist bij T. Rowe Price en Raj Shant, Managing Director bij Jennison Associates PGIM over respectievelijk ESG in China en ESG bij groeibedrijven.

ESG in China

Irmak Surenkok van T. Rowe Price beet het spits of met de presentatie getiteld ‘A journey of a thousand miles begins with a single step’. Dit eeuwenoude Chinese gezegde is typerend voor het ESG in China. Er is al veel gebeurd in China op het gebied van ESG: Xi Jinping heeft zich gecommitteerd om armoede uit te bannen, en om het land in 2060 ‘carbon-neutral’ te maken.

T. Rowe Price ziet dat ESG een vlucht in China heeft genomen. De ESG variant van de MSCI China heeft de normale index sterk outperformed. Met een eigen Responsible Investing Indicator Model scoort T. Rowe Price bedrijven op ESG beleid. Met bedrijven waar verbeteringen mogelijk zijn wordt een engagement proces ingegaan.

Hoewel er in China dus al veel gebeurt op het gebied van ESG, heeft Surenkok ook kanttekeningen: “Rapportage van ESG blijft een issue in China. Zelfs bij bedrijven die zeggen ESG hoog te hebben zitten, laat de rapportage het soms afweten. Ook verschilt de manier van rapporteren sterk tussen verschillende bedrijven.”

Naleving en rapportage van ESG beleid

Voor het investeren in growth bedrijven ziet Raj Shant de naleving en rapportage van ESG beleid als belangrijke management indicator: “Het management van groeibedrijven staan vaak onder grote druk. Het kan dan makkelijk zijn om bij iets als ESG de kantjes ervan af te lopen. Voor ons is dit vaak een indicatie dat er op andere vlakken ook nalatigheden kunnen zijn.”

Engagement heeft zin, tot een bepaalde mate, aldus Raj Shant. Soms gebruiken bedrijven engagement als een vrijbrief voor het zich herhaaldelijk niet aan ESG beleid houden. In deze situaties kan het beter zijn de investering, en daarmee engagement, te stoppen.

Als grootste uitdagingen voor ESG investeren zagen de sprekers de pogingen om complexe ESG issues om te zetten naar één cijfermatige score. Raj: “Waar creditratingscores vaak voor 99% hetzelfde zijn, lopen ESG scores van verschillende rating agencies sterk uiteen, omdat ESG beleid ingewikkeld is.”

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.