Verwachten pensioenfondsen dat inflatie uitblijft?

Verwachten pensioenfondsen dat inflatie uitblijft?

25 februari 2021

Wat verwachten pensioenfondsen van inflatie? In een eerder bericht door Alpha Research hebben pensioenfondsen in 2020 er moeite mee gehad het coronaherstel goed mee te pakken, ondanks defensief de dip relatief goed door te komen. Het jaarrendement komt neer op 0,4% ten opzichte van 3,4% van het Global Market Portfolio (GMP), lees ook: Global Market Portfolio is iedereen de baas. Hoe staan pensioenfondsen wat betreft allocatie in de wedstrijd voor 2021.

Voorzettend herstel in 2021

Het laatste kwartaal haalde het gemiddeld pensioenfonds wel een rendement van 3,9%. Dit met name omdat de allocatie naar aandelen in het laatste kwartaal verhoogd is naar 31,3%, de hoogste allocatie sinds 2018. Wat dat betreft zetten ze in op een voorzettend herstel in 2021.

Verwachten

Hoewel beleggers meer inflatie verwachten is de allocatie van pensioenfondsen naar inflation linked bonds al jaren aan het dalen. Waar deze nog 5% was in 2016, is deze inmiddels gedaald naar 1,1% eind 2020. Verwachten pensioenfondsen dat inflatie uitblijft?

Zoals te verwachten is net als voor het Global Market Portfolio de allocatie naar vastgoed gedaald voor het gemiddelde pensioenfonds. Ten opzichte van het GMP hebben pensioenfondsen nog steeds een relatief hoge allocatie naar vastgoed.

Global Market Portfolio vs Average Dutch Pension Fund

Klik op de afbeelding om te vergroten

 

Benieuwd naar meer inzichten op het gebied van Expected Returns? U kunt vrijblijvend een preview aanvragen: Expected Returns preview

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.