Zitten we in een bubbel? Tesla

Zitten we in een bubbel?

18 januari 2021

Meer dan 40 asset managers geven inzicht in verwachte rendementen op de korte en lange termijn. Zitten we in een bubbel?

Bubbel

Aandelen die een all-time-high halen, Tesla meer waard dan de hele Amerikaanse energiesector bij elkaar, Bitcoin meer dan 30,000 USD. Zitten we in een bubbel? De suggesties hoort men in ieder geval steeds vaker, maar iedereen houdt er een andere mening op na.

Een objectievere graadmeter zijn de rendementsverwachtingen van investment professionals. Hoe verhouden hun verwachtingen op de korte termijn zich met die op de lange termijn?

Verschil tussen de korte en lange termijn verwachtingen van aandelen

Verschil-lange-korte-termijn-verwachtingen-aandelen-Alpha-Research

Klik op de afbeelding om te vergroten

 

Door de hoge waardering van aandelen ten opzichte van de historische gemiddelden zijn de afgelopen jaren de verwachtingen voor de lange termijn altijd wel hoger geweest dan die op de korte termijn. Een uitzondering is Japan.

Korte termijn

We zien dat na de correctie in maart 2020 de meeste asset managers hun verwachtingen voor de korte termijn zo hebben aangepast, dat het verschil tussen de lange en korte termijn voor de meeste regio’s vrijwel naar nul ging.

Inmiddels hebben aandelen zich weer hersteld en zijn er zelfs all-time-highs gehaald. Dit zien we terug in de verwachte rendementen van asset managers. De korte termijn verwachtingen zijn weer naar boven bijgesteld.

Zitten we in een bubbel?

De consensus van meer dan 40 asset managers ziet voor de meeste regio’s op de huidige niveaus een lager dan gemiddeld rendement voor de komende paar jaren. Zitten we in een bubbel?

 

Interesse in meer inzichten op het gebied van lange termijn beleid en Expected Returns?

Klik hier voor preview Expected Returns rapport

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.