Dedicated diversification within Fixed Income - bijeenkomst Alpha Research - 8 juni 2022

Dedicated diversification within Fixed Income

17 juni 2022

Op 8 juni 2022 organiseerde Alpha Research de bijeenkomst ‘Dedicated diversification within Fixed Income’ in Rosarium te Amsterdam samen met Muzinich & CoSEB Asset ManagementUBP Asset Management en Leadenhall Capital Partners.

Zwaar weer voor Fixed Income

Met de huidige stijgende rente en hogere inflatie is het managen van een obligatieportefeuille een lastige klus. Het is dit jaar nu eenmaal zwaar weer voor Fixed income. De inflatie is hoog, obligatiekoersen hebben hiervan te lijden, waardoor rentes verder oplopen. Het resultaat over bijna zes maanden is een gemiddeld verlies van circa 10%.

Dedicated diversification

Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research, gaf bij zijn inleiding aan dat de consensus van 61 asset managers negatief is. Slechts 13 van de 61 asset managers geven een advies om Fixed Income te overwegen. Binnen de asset class is de consensus negatief voor staatsobligaties, High Yield en Inflation Linked Bonds. Alleen Corporate Bonds en Emerging Markets Debt krijgen een neutraal advies. Tegen deze achtergrond kunnen alternatieve obligatiestrategieën interessant zijn. Tijdens de bijeenkomst ‘Dedicated diversification within Fixed Income’ kwam een vijftal aan de orde.

Long/short

Fredrik-Langenskiold-UBP-Event-Alpha-Research-2022Fredrik Langenskiöld, Senior Investment Specialist, UBP Asset Management presenteerde het fonds GCA Credit Long/Short UCITS, een long/short-obligatiefonds. Door short te gaan kan er ook worden geprofiteerd van slechte marktomstandigheden, zoals sterk stijgende rentes en wijder wordende spreads. Een gemiddeld rendement van 10% sinds 2008 is het resultaat. “En daarbij geen enkel negatief jaar”, aldus de fondsmanager. Sinds eind april staat het fonds wel iets meer dan een half procent in het rood. Het fonds is netto altijd long, short posities beperken de schade. “Op onverwachte schokken, zoals nu, kan eenmaal niet altijd vooraf worden ingespeeld”.

Deense hypotheken

Michael-Denbæk-SEB-AM-Event-Alpha-Research-2022Volgens Michael Denbæk, Team Leader & Portfolio Manager, Fixed Income, SEB Asset Management, zijn Deense hypotheken zeer aantrekkelijke covered bonds , mede omdat het met 419 miljard euro de grootste covered-bondmarkt van Europa is. Er staat nu maar liefst 419 miljard euro uit. Het bijzondere is dat alle Deense hypotheken als obligaties worden uitgegeven en niet zoals gebruikelijk in balansen van banken worden opgenomen. Leners kunnen elk moment boetevrij aflossen. Voordelen van de Deense hypotheekobligaties: een gemiddelde spread van 150 basispunten, triple A rating. Er is ook een nadeel: de duration is tussen 9 en 10 jaar, dus de rentegevoeligheid is relatief groot.

Parallelle leningen

Gianluca-Oricchio-Muzinich-Event-Alpha-Research-2022Gianluca Oricchio, DLF II Team Leader CEO, Muzinich & Co., presenteerde de mogelijkheid van beleggen in private debt via parallel lending. Voor banken is er het voordeel dat de balans niet vergroot wordt, beleggers profiteren van een goede kredietwaardigheid en grote spreiding over landen en sectoren. Banken en beleggers delen zo rendement en risico, de rating van de portfolio is single A. “Met deze strategie is een rendement tussen de 4,5% en 5% per jaar mogelijk”, volgens Oricchio.

 

Cat bonds

Lorenzo-Volpi-Leadenhall-Capital-Partners-seminar-Alpha-ResearchLorenzo Volpi, Head of Business Development, Leadenhall Capital Partners legde de aanwezigen het beleggen in verzekeringsrisico’s uit, de zogenoemde Cat bonds. Het is inmiddels een markt van 100 miljard dollar. Er zijn hoge yields te behalen bij korte looptijden. De rente beweegt mee met inflatie. Gezien over een langere periode hebben beleggers jaarlijks 6,65% verdiend bij een volatiliteit van 3,09%. Momenteel bedraagt de gemiddelde yield van Cat bonds 7,5%. En de vele natuurrampen van de laatste jaren, dat zijn toch enorme verzekeringsrisico’s? Volpi: “Na grote rampen lopen de verzekeringspremies scherp op. Dat zien we nu ook gebeuren door de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen. Maar een onverwachte enorme catastrofe is natuurlijk altijd het grote risico”.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.