ESG en de kracht van artikel 8 - Alpha Research 2022

ESG en de kracht van artikel 8

01 maart 2022

Met de komst van SFDR-verordening in maart 2021 is er nu een duidelijker onderscheid op het gebied van ESG. Als een beleggingsfonds of ETF zich classificeert als artikel 6, dan noemen we dat grijs (duurzaamheidsfactoren worden niet gepromoot), met artikel 8 is een fonds lichtgroen (fonds met duurzame kenmerken) en bij SFDR artikel 9 noemen we het donker groen (fonds met een duurzame doelstelling).

Voor wereldwijde aandelen heeft de asset class Global Equities veel keuze. Deze categorie fondsen met een track record van meer dan drie jaar en die in Nederland verkocht mogen worden telt iets meer dan 450 fondsen.

Als we de classificaties op een rijtje zetten ziet dat er zo uit:

SFDR category - 2022

De kracht van artikel 8

Van de 464 fondsen zijn er momenteel slechts 33 die geen SFDR classificatie hebben, dat is 2.1%. Van de overige 97.9% blijkt 5.7% een artikel 9 classificatie te hebben. Meest opvallende is dat het aantal artikel 8 fondsen 44.4% bedraagt, maar in asset under management 29.1%. Dit geeft aan dat er weliswaar volop keuze aan lichtgroene fondsen is, maar dat het tegelijk de wat kleinere fondsen zijn. De grijze variant met artikel 6 heeft minder fondsen, maar de assets under management is hoger. Dit geeft aan dat het over het algemeen grotere fondsen zijn. Gemiddeld genomen is een artikel 8 fonds de helft kleiner dan die met classificatie 6.

Goed doen kan met (licht) groen

Met voldoende keuze gaan statistieken tellen en dan is de logische vervolgvraag natuurlijk:  hoe zit dat met het rendement? Op de korte termijn zijn de verschillen niet altijd veelzeggend, op de wat langere termijn is de trend vaak duidelijker. De analyse van de 464 fondsen brengt ons tot de volgende tabel:

SFDR category - performance 3 year - 2022

De richting is duidelijk, artikel 8 fondsen rendeerden gemiddeld meer dan die van artikel 6. Meest opvallende is dat de groep artikel 9 fondsen, die het minste in aantal aanwezig zijn, de afgelopen drie jaar het hoogste rendement behaalden.

Overhaaste conclusies maken moeten we niet doen. Het is als een sportwedstrijd met dit als een tussenstand. Alpha Research gaat het op de voet volgen, ook voor andere asset classes.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.