Gespecialiseerde-kansen-voor-Europese-aandelen-Alpha-Research

Gespecialiseerde kansen voor Europese aandelen

06 oktober 2022

Onder grote belangstelling organiseerde Alpha Research op donderdag 22 september jl. een kennislunch over Europese aandelen. Het enthousiasme voor deze sessie stond in schril contrast met het beursklimaat. Europese aandelen zijn dit jaar al meer dan 15% gedaald en het einde lijkt nog niet in zicht. Aandelen worden momenteel sterk onderwogen in adviesportefeuilles. Europese aandelen zijn binnen aandelen de minst gewilde categorie ofwel de hekkensluiter. Anderzijds is de waardering van Europa de afgelopen tijd gunstiger geworden en houden beleggers blijkbaar goed in de gaten of het al opportuun wordt om in te stappen.

Europese aandelen

Voor de kennissessie had Alpha Research Baillie Gifford en Chahine Capital uitgenodigd om hun Europese aandelenstrategie toe te lichten. Deze partijen zijn niet bij iedereen al even bekend, maar zij komen goed naar voren in de Alpha Research fund selectie. Bij de fund selectie wordt onder meer gekeken naar lange termijn track records, consistentie van strategie en kosten.

Portefeuille van duurzame groeiaandelen

Thomas-Hodges-Baillie-Gifford-event-2022-Alpha-ResearchTom Hodges, Investment Specialist Europese aandelen bij Baillie Gifford, ging in op hoe een bottom-up, fundamentele analyse leidt tot een geconcentreerde portefeuille van duurzame groeiaandelen. Er wordt zowel in beursgenoteerde als private bedrijven belegt. Doorgaans zijn slechts enkele succesvolle bedrijven verantwoordelijk voor de stijging van de index. Baillie Gifford zoekt naar deze winnaars die sterk groeien, een technologische voorsprong hebben op concurrenten en een beloningsstructuur waarbij medewerkers meedelen in het succes.

Europa wordt over het algemeen gezien als cyclische markt, maar Baillie Gifford ziet juist interessante, innovatieve Europese technologiebedrijven. Daarnaast heeft Europa de potentie om voorop te lopen in duurzame energie. Aandelen zijn goedkoper geworden en beleggers kunnen daarvan profiteren. Het fonds benadrukt echter vooral het belang van het volgen van de lange termijn strategie.

Bron Baillie Gifford september 2022

Bron: Baillie Gifford september 2022

Momentum strategie voor Europese aandelen

Aymar-de-Léotoing-Chahine-Capital-event-2022-Alpha-ResearchAymar de Léotoing, Portfolio Manager en Quantitative Researcher bij Chahine Capital hanteert een momentum strategie voor Europese aandelen. Chahine belegt in zogenaamde ‘stars’ ofwel circa 150 aandelen die de potentie hebben significant beter te presteren dan de benchmark. De portefeuille combineert prijs-momentum gecorrigeerd voor volatility, winst-momentum  en Artificial Intelligence. Er is altijd een mens die de uitkomsten controleert. Het succes van de strategie is afhankelijk van het type markt. Als slechts enkele aandelen de performance van de index bepalen (een ‘narrow tail market’) doet de strategie het minder goed, dan in een markt die breder wordt gedragen (een ‘fat tail market’). In negatief gestemde markten presteren momentum strategieën doorgaans relatief zwak. Als inflatie terugloopt en de stemming op financiële markten verbetert, kan de strategie bovengemiddeld profiteren.

Bron Chahine Capital september 2022

Bron: Chahine Capital september 2022

 

Keerpunt 1971

Om het economisch klimaat in perspectief te zetten kregen de deelnemers na afloop het boek ‘Keerpunt 1971’ van Edin Mujagic. Dit boek gaat over economische ontwikkelingen en monetair beleid in een periode die veel paralellen kent met de huidige tijd.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.