Portfolio-Concentration-Alpha-Research

Portfolio Concentration: how much is optimal?

30 juni 2022

Hoeveel spreiding er wordt aangebracht in een portefeuille hangt onder andere af van de beleggingsstijl van een fondsbeheerder. Er zijn beleggingsfondsen met meer dan 100 aandelen, maar er zijn ook managers die een zeer geconcentreerde portefeuille met hoge convictie samenstellen. De laatste groep concentreert de portefeuille op de grootste overtuigingen van de beheerder, waardoor een beleggingsfonds een uitgesproken karakter krijgt. De verschillen met de benchmark kunnen dan groot zijn. Volgens de theorie meer risico’s, aan de andere kant stelt het een actief beheerder ook in staat zich optimaal te etaleren.

Portfolio Concentration

Op 23 juni 2022 organiseerde Alpha Research over dit thema in samenwerking met IEXProfs vanuit de Stark Narrative studio in Amsterdam het webinar ‘Portfolio Concentration: how much is optimal?’. Michael Hughes, Senior Vice President & Client Portfolio Manager van GuardCap Asset Management en Andrew Harvie, Client Portfolio Manager binnen het Global Equities team van Columbia Threadneedle Investments boden een blik in de keuken van twee geconcentreerde portefeuilles. Kan deze beleggingsstijl in de huidige lastige markt van dalende koersen en hoge volatiliteit het verschil maken? Eelco Ubbels, oprichter van Alpha Research, en Pieter Laan, Head of external manager selection bij IBS Capital Allies, gingen de discussie aan over de strategische keuzes, de grootte van het team, de turnover en hoe de managers hun portfolio’s zo goed mogelijk door de huidige onrustige wereld loodsen.

Groei op lange termijn

GuardCap beperkt de portefeuille tot een maximum van 25 aandelen. Reden van deze beperkte omvang? Er zijn volgens Michael Hughes niet veel bedrijven die over een lange periode gestaag groeien en de kwaliteit hebben om economische tegenwind te doorstaan. Je moet volgens Michael juist oppassen met teveel spreiding! GuardCap maakt eerst een selectie op basis van kwaliteit. “We kijken dan naar het bestuur, het trackrecord, de financiële ratio’s, de winstvooruitzichten op lange termijn en het concurrentievermogen”, aldus Hughes. Vervolgens maakt het team ten behoeve van een goede verhouding twee groepen bedrijven: een groep met goede winst en cashflow op de korte termijn, en kwaliteitsbedrijven met meer winstgroei in de toekomst. Daarna volgen de geografische spreiding en trends, zoals vergrijzing of energietransitie. Wat volgens Huhes ook van belang is: “We moeten de aandelen lang in portefeuille kunnen houden, dat is de enige manier om de markt te verslaan.”.

Waardering van een aandeel

Het Global Focus Fonds fonds van  Columbia Threadneedle Investments heeft tussen de 30 en 50 aandelenposities. “Maar onze sweet spot ligt bij 40”, volgens Andrew Harvie. Het team houdt vooral de waardering van een aandeel in de gaten. Amazon en ASML zijn voorbeelden van aandelen die te duur waren geworden en daarom zijn verkocht. Voor de waardering hanteert het team de Discounted Cash Flow methode waarbij in de toekomst verwachte kasstromen contant worden gemaakt. Evenals Michael Hughes is Andrew Harvie van mening dat de tijdshorizon wel ver in de toekomst moet liggen. “Het is de enige manier om de benchmark te verslaan!”.

Webinar terugkijken

Heeft u het webinar gemist? U kunt het terugkijken via de onderstaande button.
Voer het volgende woord in om de replay te bekijken: Portfolio2022.

REPLAY WEBINAR

 

Lees ook:

De beste bedrijven in een portefeuille
25 aandelen voldoen
De optimale portefeuille

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.