Wat zijn mogelijke veranderingen door de Amerikaanse politiek op wereldwijde aandelen, groene groei in de wereld en opkomende markten?
Amerikaanse verkiezingen
Op 17 september 2024 organiseerde Alpha Research over dit thema een bijeenkomst samen met State Street Global Advisors, J. Safra Sarasin en Baillie Gifford.
Green Planet fonds
Olivier Maris, product specialist bij vermogensbeheerder J. Safra Sarasin, heeft tijdens zijn presentatie het Green Planet fonds toegelicht. Het betreft een aandelenfonds met een SFDR classificatie artikel 9, wat inhoud dat dit een zogenaamd impact fonds is. Naast de beleggingsdoelstelling hebben impact fondsen een belangrijke ideële doelstelling. Voor het Green Planet fonds, is de doelstelling dat het fonds wil bijdragen aan verbeteringen voor het wereldwijde milieu en kansen wil benutten die voortvloeien uit ESG-trends. Het fonds belegt daarvoor wereldwijd in aandelen die blootstelling bieden aan groene, innovatieve oplossingen.
Groene groeithema’s
De portefeuille van het fonds heeft een gediversifieerde benadering, waarbij verschillende groene groeithema’s worden gecombineerd. Hierbij moet gedacht worden aan: de bescherming van ecosystemen (met onder meer watertechnologieën), efficiënt grondstoffenverbruik (productie-efficiëntie), energie van de toekomst (met waardeketen van zonne- en windenergie) en intelligente mobiliteit (zoals elektrische auto’s).
De beheerder wijst erop dat de politiek een belangrijke bijdrage levert aan de groene transitie, maar daarnaast worden groene projecten goedkoper als gevolg van innovatie en investeringen. Hierdoor kunnen deze groene projecten goed de concurrentie aangaan met de fossiele industrie. De focus van het fonds op de waardeketen ondersteunt de ontwikkeling van lokale industrie. Door de diversificatie over verschillende ‘groene’ thema’s worden risico’s gespreid. Het onderstaande figuur geeft een schematische weergave van de waardeketen binnen het thema ‘Water’.
Bij de verschillende stappen staan bedrijven genoemd die in dit onderdeel van de keten toegevoegde waarde leveren. Het betreft doorgaan kleine tot middelgrote ondernemingen, die een belangrijke (breaking) technologie hebben ontwikkeld en hiervan de vruchten kunnen plukken.
Sterk resultaat
Voor de beleggingen gelden geen restricties qua sector, marktkapitalisatie of regio. Er kan ook worden belegd in opkomende markten. Het fonds wordt actief beheerd, repliceert geen benchmark en wordt zonder benchmark beheerd. Toch wordt er natuurlijk ook naar de beleggingsresultaten gekeken. Vanaf de start van het fonds in januari 2021 tot en met eind augustus 2024, heeft het fonds een netto rendement van 8% op jaarbasis behaald, wat zeker ten opzichte van andere ecologische fondsen of de S&P Clean Energy index een sterk resultaat is.
Amerikaanse verkiezingen invloed op aandelenmarkt
De Amerikaanse verkiezingen hebben zonder meer invloed op de aandelenmarkt, al is deze invloed niet heel groot en vaak indirect. Aandelen doen het gemiddeld goed in verkiezingsjaren, ongeacht of een Democraat of Republikein wordt gekozen. Dat was een belangrijke boodschap van Ryan Reardon, Senior Strategist bij State Street SPDR® ETFs, “Historisch gezien lijken de beste kansen te liggen op het niveau van aandelensectoren”, zo betoogde Ryan. Hij toonde dit aan met een sectorenoverzicht in jaren met en zonder verkiezingen. De opbrengsten (berekend aan de hand van de gemiddelde 3-maands dispersie van de opbrengsten) blijken in verkiezingsjaren significant hoger te liggen. Dit effect is vooral te zien in de sectoren Tech, Energie, Financials, Vastgoed en Materials.
Verkiezingen dit jaar bijzonder spannend
Dit jaar zijn de verkiezingen bijzonder spannend. Polls en wedkantoren lijken momenteel te wijzen op een kleine voorsprong van Harris op Trump. “Maar zeker zo belangrijk is wie de meerderheid in het Congres en de Senaat krijgt, en ook hier zijn de marges klein. Uiteindelijk is het effect op de financiële markten afkomstig van het beleid en de wetgeving die tot stand komt en dat bepaalt niet alleen de President”, aldus Ryan Reardon.
Waar liggen de beste kansen?
Gegeven het feit dat de volatiliteit aan het toenemen is, mede door het verkiezingsseizoen, waar liggen dan de beste kansen? Volgens State Street liggen er kansen bij zowel US Small Caps als bij de “Dividend Aristrocrats”. Deze laatste categorie doet het historisch beter in tijden van toenemende en verhoogde volatiliteit. Dit zijn aandelen (bijvoorbeeld van de S&P Composite 1500® Index) waarvan het dividend jaarlijks gedurende minstens 20 opeenvolgende jaren consequent is gestegen. Deze aandelen hebben zowel kenmerken van kapitaalgroei als van dividendinkomsten, in tegenstelling tot aandelen die uitsluitend op rendement of op kapitaal gericht zijn. Het derde kwartaal van dit jaar laat tot nu toe zien dat Technologie en Communication Services zwaar drukken op de S&P 500. Vergelijken we deze index met hoog-dividend aandelen dan is te zien dat een overweging in Utilities en een onderweging in Tech lonend zijn geweest.
De andere invalshoek die Ryan Reardon liet zien is dat de vooruitzichten van hogere waarderingen in de top 10 van Amerikaanse aandelen (de ‘mega cap US equities’ ) beperkt zijn: “De waarderingen van deze ‘mega cap US equities’ zijn zowel op absolute als relatieve basis erg hoog”. Tegen deze achtergrond is State Street van mening dat het momentum voor US small cap-aandelen is verbeterd. Met andere woorden: de S&P SmallCap 600 heeft in dit opzicht betere vooruitzichten dan de S&P 500. “De kloof in waarderingen suggereert een kans in small caps, een diversificatie weg van de oververhitte technologie- en communicatiediensten-sectoren”.
Hergeboorte opkomende markten
De presentatie van Tim Erskine-Murray, Investment Specialist Director van Baillie Gifford tijdens de Alpha Research bijeenkomst heette ‘Renaissance’. Hiermee impliceert Baillie Gifford dat zij een ‘hergeboorte’ van de opkomende markten verwacht. Als je kijkt naar de huidige situatie, dan zijn veel beleggers onderwogen in opkomende markten en is het sentiment heel slecht na een underperfomance van deze markten sinds 2010. In de periode 2000-2010 deden opkomende markten het juist heel goed. Als je top-down kijkt, staan emerging markets er goed voor. De schuldenposities van vele landen zijn in opkomende markten aanzienlijk lager dan in de ontwikkelde markten, terwijl de groei van het BBP hoger ligt.
Vraag naar grondstoffen blijft hoog
De wereld maakt een transitie door van een unipolaire wereld, waarbij het Westen de dominante regio was, naar een meer bipolaire of zelfs multipolaire wereld. Grote opkomende landen zijn opgekomen die een belangrijke handelsrelatie onderhouden met zowel China als de Verenigde Staten. Denk hierbij aan Zuid-Korea, Indonesië, Brazilië en India. Ook de handel binnen deze opkomende markten groeit. Zelfs als ook deze markten de shift maken naar groenere groei, blijft toch de vraag naar grondstoffen hoog. In de afgelopen tien jaar is er juist weinig geïnvesteerd in grondstofrijke markten.
Epicentrum van handelsstromen
In de komende decennia zal de bevolking in een aantal opkomende markten snel toenemen, terwijl de bevolkingsgroei in de meer ontwikkelde markten stabiliseert of zelfs afneemt. Na afloop van de bijeenkomst kregen de deelnemers het boek ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling mee. In dit boek wordt besproken dat de groei van de wereldbevolking tot 2100 voornamelijk zal plaatsvinden in Afrika en Azië. Gevolg hiervan zal zijn dat de Westerse wereld niet meer het epicentrum zal zijn van handelsstromen.
Enorme commerciële kansen
Deze snelle bevolkingsgroei zal enorme commerciële kansen creëren. Zo vindt in opkomende markten 90% van de transacties nog plaats in cash, wat inhoudt dat mensen geen bankrekening hebben en dus ook geen toegang tot krediet. Als daar verandering in komt, kan snelle groei voor een langere tijd aanhouden. Het fonds van Baillie Gifford richt zich met name op bedrijven die van deze trends kunnen profiteren. Het onderstaande figuur geeft hiervan een aantal voorbeelden weer.
Waar in het verleden opkomende markten vooral ‘value’ boden, zullen deze markten steeds meer kunnen profiteren van snelle groei. Voor beleggers biedt dit een gunstig perspectief!
Nieuwsbrief
Asset Allocation Awards
Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.