Brexit: 6 verschillende scenario’s

Andy Langenkamp, ECR Research, Brexit: vijf alternatieve scenario’s

Andy Langenkamp, Senior political analyst bij ECR Research, onderzoekt de onzekerheid rondom de Brexit. Tijdens de uitreiking van de Asset Allocatie Awards 2019 op 5 februari presenteerde hij 6 verschillende scenario’s die zich soms aanvullen en soms uitsluiten, en meldt gelijk: ‘Het is een chaos!’.

Harde Brexit, nieuwe deal, tweede referendum of...?

1) Het realiseren van het ambitieuze plan van Theresa May waarbij ze immigratie in de hand wil houden, onbeperkte toegang tot de Europese vrije markt wil en tegelijk zelf handelsverdragen met anderen wil kunnen sluiten, niet gebonden wil zijn aan het Europese Hof van Justitie en geen grens tussen Ierland en Noord-Ierland wil lijkt met de dag onwaarschijnlijker te worden. Andy vertelt dat vooral de discussie over de grens voor problemen zorgt bij de onderhandelingen, die daardoor kunnen ontsporen met een harde Brexit tot gevolg. Met een kritisch parlement achter zich hoopt May bij Brussel concessies los te weken, redenerende dat de EU zich realiseert dat May alleen overeind blijft als ze met wat succesjes terugkeert.

2) Andy acht het scenario van het succesvol onderhandelen van een nieuwe deal in dusdanige korte tijd als zeer onwaarschijnlijk. Mede doordat het plan al ruim twee jaar in de maak is, ruim 600 pagina's beslaat en in een paar weken opnieuw onderhandeld zou moeten te worden.

3) De andere mogelijk is de harde Brexit, Andy: ‘Niemand had 2,5 jaar geleden gedacht dat het zo’n chaos zou zijn, anderhalve maand voordat het VK officieel de EU verlaat. Alhoewel het onwaarschijnlijk is, kan het grandioos misgaan. Dat hebben we in de geschiedenis vaker gezien: voorbeelden te over van zaken die niemand wilde, maar toch gebeurden door miscalculaties, incompetentie en besluiteloosheid'.

4) Een tweede referendum zou ook nog kunnen. Het probleem daarbij is dat het volk net zo verdeeld is als het parlement. Andy: ‘Je zou kunnen zeggen dat het parlement het volk erg goed vertegenwoordigt, want ook de kiezers zijn sterk verdeeld’. Andy acht een tweede volksraadpleging onwaarschijnlijk.

5) May kan pas in december weer door mensen van haar eigen partij uitgedaagd worden. De oppositie kan wel een motie van wantrouwen indienen. Als dat gebeurt, heeft May twee weken de tijd om een nieuwe regering te vormen en het vertrouwen terug te winnen. Lukt dat niet, dan volgen nieuwe verkiezingen. Het hele proces zou zo'n 22 weken in beslag nemen, waardoor dat ver voorbij 29 maart zit. De onderhandelingen kunnen een paar maanden over die datum heen, maar eind mei zijn de Europese verkiezingen. Andy stelt dat het tot hoogstens eind juni bij de installatie van het nieuwe Europese parlement mogelijk is een compromis met het VK te sluiten. Een verlenging van drie maanden zou volgens hem best kunnen. Waarbij een tussenvorm tussen de deal van May en compleet nieuwe onderhandelingen het meest voor de hand ligt.

Hete-Brexitkolen

6) Het laatste scenario kan zijn dat Theresa May nieuwe algemene verkiezingen uitschrijft, ze heeft dan een tweederdemeerderheid nodig in het Parlement. Dat lijkt Andy onwaarschijnlijk. May scoort de laatste tijd beter in de peilingen, maar het is maar zeer de vraag of voldoende Labour-politici zouden instemmen, omdat de peilingen tegenvallen en ze waarschijnlijk niet de hete-Brexitkolen uit het vuur willen halen.

 

Alpha Research Asset Allocatie Awards 2019

Fotograaf: Simon Knappstein