China hard op weg naar een volwassen economie

Xiaolin Chen, Head of International Business voor Kraneshares - Alpha Research meeting

De eerste spreker tijdens de Alpha Research kennislunch op 4 juli j.l. over China was Xiaolin Chen, Head of International Business voor Kraneshares. Kraneshares is een aanbieder van ETF’s voor de Chinese aandelenmarkt. Dit zijn passieve oplossingen voor beleggers vanuit de hele wereld. Naast een ETF voor de gehele Chinese aandelenmarkt biedt Kraneshares ook innovatieve ETF’s, zoals bijvoorbeeld de “One Belt One Road” ETF of een “Electric Vehicles” ETF.

China loopt voorop als het gaat om internetverkopen

Xiaolin begon haar verhaal met een aantal statistieken, die aantonen dat China hard op weg is een volwassen economie te worden. Zo ligt het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking inmiddels dicht bij 10.000 US dollar. De omvang van de dienstensector is al een paar jaar groter dan die van de industriële sector. En meer dan 55% van de bevolking woont op dit moment in de stad. Omdat de inwoners in de steden gemiddeld genomen drie keer zo veel te besteden hebben, als de inwoners van het platteland, groeit de consumptie in China gestaag.

Alpha Research kennislunch 4 juli 2019 - Kraneshares

China loopt voorop als het gaat om internetverkopen. Inmiddels gaat bijna een kwart van alle aankopen van consumenten via het internet. En dat is een stuk meer dan in Europa of Amerika. Dit zorgt ervoor dat de rol van de Chinese internetbedrijven nog veel belangrijker is, dan die van de internetbedrijven bij ons. Naast bekende namen als Alibaba en Tencent zijn dat nog tientallen andere Chinese bedrijven.

Traditionele China ETF's

Tot slot nog even de vergelijking met de traditionele China ETF’s. Deze hebben vaak een relatief groot belang in de Chinese staatsondernemingen, zoals bijvoorbeeld de banken. Dit gaat gepaard met potentiële risico’s, die horen bij grote hoeveelheden slechte leningen van die banken. Voor wie deze exposure niet ziet zitten, heeft Kraneshares nu dus een aantal goede alternatieven om toch passief in China te kunnen investeren.

Kraneshares - Alpha Research kennislunch 4 juli 2019