Columbia Threadneedle Investments: de invloed van creatieve disruptie

Andrew Harvie, Client Portfolio Manager, Columbia Threadneedle Investments

Op het Alpha Research seminar op 21 mei jl. vertelde Andrew Harvie, Client Portfolio Manager in het Global Equities team van Columbia Threadneedle Investments, over de invloed van creatieve disruptie en veranderende consumentbehoeften op aandelenmarkten en hoe in dit landschap als belegger te navigeren is. Daar zijn volgens Andrew meerdere manieren en thema’s voor. Andrew begon zijn presentatie met een quote van Buddha: “Everything changes, nothing remains without change.”

Disruptie biedt kansen

Disruptie bestaat al eeuwen, wat nieuw is dat het tegenwoordig veel sneller gaat. Andrew ondersteunde dit argument aan de hand van de out performance van growth ten opzichte van value over het afgelopen decennium waarin disruptie van technologiebedrijven zichtbaar is. De dreiging van disruptie voor sectoren en bedrijven toonde Andrew met een voorbeeld over het prijsverloop van taxivergunningen in New York, op de piek in 2013: 1,3 miljoen $ en na de komst van Uber slechts 160 duizend $. Disruptie biedt echter ook kansen, Andrew: “het is het identificeren van de juiste bedrijven met een competitief voordeel die technologie omarmen, die zijn disruptie resistent”. Dit competitief voordeel kan voortkomen uit een kosten of schaal voordeel, netwerkeffecten of hoge oversluitkosten.

Seminar Alpha Research 21 mei 2019

Aanpassen aan veranderende consumentenbehoeften

Volgens Andrew zijn er tevens kansen voor bedrijven die zich aanpassen aan veranderende consumentenbehoeften, zoals het overstappen op duurzamer ondernemen. Daarnaast ziet hij kansen als gevolg van wereldwijde bevolkingsgroei bij bedrijven die zich bezighouden met waterverbruik en purificatie. Als opkomende markt noemde Andrew India waar het gebruik technologie en de smartphone toegankelijker wordt voor de bevolking. Andrew: “De bedrijven die de volgende tien jaar weten te overleven zijn er over twintig jaar nog”.

Columbia Threadneedle Investments

Lees ook het artikel in DE TIJD over het Alpha Research Seminar op 22 mei in Brussel