Combinatie van actief en passief beleggen

Koen Van de Maele, Candriam 26 maart 2019 Alpha Research Investment Meeting

Koen Van de Maele van Candriam vertelde tijdens de Investment Meeting op 26 maart over de combinatie van ESG en Factor investeren in de vorm van smart bèta en welke voordelen dat heeft voor beleggers op de lange termijn.

Passief beleggen bestaat niet

Voor Koen Van de Maele is het duidelijk, passief beleggen bestaat niet. Zelfs market cap investeren is niet zo objectief als je denkt. “Er zijn zoveel benchmarks (meer dan 4 miljoen), er is altijd een verantwoordelijkheid de juiste benchmark te kiezen. Daar zitten overwegingen aan. Net zoals de samenstelling van die benchmarks, wie bepaalt bijvoorbeeld de weging van China? Er zijn geen vaste regels.” Een combinatie van actief en passief beleggen in de vorm van Smart Bèta ETF’s combineert het beste van de twee.

Er zijn wel impliciete kosten van het investeren in ETF’s, zo vertelde Koen. “Bij het her balanceren van de bekende ETF’s en indices, wordt de markt heel frequent en volledig legaal ge-front runned. Je weet van tevoren welke aandelen erin en eruit gaan, wees niet naïef. Deze kosten zie je niet direct in de Expense Ratio’s van ETF’s.’’

Timing en allocatie

De rendementen van Factor belegging strategieën over de afgelopen twintig jaar laten out-performance ten opzichte van de markt gewogen strategieën zien. De timing en allocatie naar Factor stijlen is volgens Van de Maele niet gemakkelijk, verschillende strategieën out-performen op verschillende momenten. De relatieve maximale drawdown ten opzichte van de markt verschilt per strategie enorm -met Value en Low Volatility (28% en 22% respectievelijk) de hoogste maximale drawdown- Koen Van de Maele noemt dit Career Risk. Het investeren in een combinatie van factoren diversifieert risico en verlaagt de maximale drawdown.

Combineren van ESG met een multi-factor model

Het combineren van ESG met een multi-factor model biedt extra diversificatie en kan risico-gewogen rendementen verhogen volgens Koen. Quality en Low-Volatility zijn positief gecorreleerd met ESG en Value en Size negatief. Momentum is uitgesloten volgens Koen, aangezien die strategie niet geschikt is voor de lange termijn. Bij combineren van ESG factoren in een multi-factor model bestaat de afweging tussen diversificatie en ESG, hoe hoger de ESG Score hoe kleiner het aantal investeerbare aandelen.

 

Koen Van de Maele, Candriam

Fotograaf: Simon Knappstein