Dividend-Aristrocrats-gericht-op-Emerging-Markets-Ryan-Reardon-State-Street-SPDR-ETFs

Dividend Aristrocrats gericht op Emerging Markets

26 maart 2020

Ryan Reardon is senior smart beta strateeg bij State Street SPDR ETF’s. Alpha Research sprak met Ryan in verband met de investment meeting over Factor Investing en Smart Bèta op 3 maart jl. in Amsterdam.

Dividend Aristocrats fondsen

State Street SPDR ETF’s heeft een reeks Dividend Aristocrats fondsen ontwikkeld voor de verschillende regio’s. De strategie van Dividend Aristocrats Emerging Markets is erop gericht om blootstelling te verschaffen aan aandelen met een stabiel dividendrendement uit verschillende groeilanden en tegelijkertijd ook te kunnen voldoen aan eisen qua spreiding, stabiliteit en liquiditeit.

Een van de factor ETF’s van SPDR is de Dividend Aristrocrats gericht op Emerging Markets. In welk opzicht verschillen de data van andere regio’s?

We hadden deze variant 10 jaar geleden waarschijnlijk niet kunnen toepassen en 20 jaar geleden helemaal niet. De markten zijn nu zover ontwikkeld dat we deze strategie kunnen toepassen. State Street past een bepaalde selectie toe die we vroeger enkel op ontwikkelde markten zoals de VS en Europa konden toepassen. In de periode 2000-2010 waren er namelijk te weinig bedrijven met een lang track record van dividendbetalingen. Nu kunnen we de performance van dividendprogramma’s in de tijd evalueren. Het universum van bedrijven waar we uit kunnen selecteren neemt toe: van 141 in 2014 tot 187 in 2019.

Gaat het om de kwaliteit van de opbrengsten of de kwaliteit van het dividend?

Onze strategie neemt niet de klassieke ratio’s als ‘return on equity’ als uitgangspunt. Het dividend programma weegt het zwaarst:  het track record en de stabiliteit. Bedrijven die stabiel dividend genereren kunnen dat doen omdat ze stabiele opbrengsten hebben. In de praktijk levert deze strategie een hoge exposure naar de factor kwaliteit. We kijken overigens wel naar zaken als cashflow of return on equity, maar meer als risicosignaal om bepaalde bedrijven niet te selecteren. De Aristocrats zullen vaak niet het hoogste dividendrendement leveren, bijvoorbeeld omdat bedrijven met een dividend yield van meer dan 10% uitgesloten worden en dit op de lange termijn niet houdbaar is.

De factor ‘value’ wordt vaak gehanteerd bij factorbeleggen. In hoeverre speelt ‘value’ mee?

Value heeft de laatste jaren, zeg vanaf het herstel in 2009, een underperformance laten zien. Dit in tegenstelling tot ‘growth’. De underperformance van value is relatief. Er is een kleine concentratie van growth aandelen dat een forse outperformance heeft. Veel heeft overigens te maken met de renteomgeving waar we de laatste 10 jaar mee te maken hebben. Er is een duidelijke correlatie met het beleid van de centrale banken. Maar als je in dividendkwaliteit belegt, dan beleg je ook in value.

Ten opzichte van ontwikkelde markten hebben emerging markets minder goed gepresteerd in de laatste 10 jaar. Is dividend nu de beste strategie in emerging markets?

De stockselectie van de Dividend Aristocrats in emerging markets resulteert in een andere selectie qua risk-return dan een brede selectie. Ze hebben een lagere volatiliteit en zijn minder gevoelig voor marktschokken, omdat ze structureel in staat zijn kapitaal aan de aandeelhouders uit te keren. In Emerging Markets zijn relatief veel bedrijven die staatseigendom zijn of in handen van een familie. Dit type bedrijven neigen ernaar de kasmiddelen te behouden, te herinvesteren en niet uit te keren.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.