Edin Mujagić: het einde van QE, of toch niet?

Edin Mujagić: het einde van QE, of toch niet?

Centrale Banken hebben een grote invloed op de financiële markten. Een outlook 2019 kan niet zonder een visie op Centrale Banken. Op 22 november organiseerde Alpha Research een seminar met als thema ‘Central Banks: New Players, New Regimes’. We hebben de hoofdpunten op een rijtje gezet.

Het einde van QE, of toch niet?

Edin Mujagić, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en bekend publicist over Centrale Banken gaf als keynote speaker zijn visie over het rentebeleid in de komende jaren. In het eerste deel van zijn betoog gaf Edin een helder overzicht van de ontwikkeling over vele decennia van de Amerikaanse inflatie, overheidstekort, rente en nationale product. Kernpunt is dat de Amerikaanse groei afhankelijk is van schuld. Groeivertragingen kan de FED bestrijden door renteverlagingen. Het beleid van de FED sinds 1970 vatte hij samen met de metafoor: 'kicking the can down the road'. Je schopt een conserven blikje vooruit op de weg met renteaanpassingen. Het blikje en de voet zijn er nog steeds, maar de weg houdt nu op! Je kan de rente namelijk niet verder verlagen.

Out of the box

In het tweede deel van zijn presentatie keek Edin naar de nabije toekomst. Hij verwacht van de FED nog een renteverhoging in december van dit jaar, en nog een tweetal in 1919, waarschijnlijk nog voor de zomer. Onzekere factor is uiteraard Trump en er zal komend jaar nog een forse clash tussen het Witte Huis en de FED te zien zijn. Maar ‘out of the box’ denkend, sluit Edin een renteverlaging niet uit in 2020 als er sprake is van een groeivertraging.

ECB

En de ECB? Die houdt ons aan het lijntje volgens Edin. Zeker: de mogelijkheid dat QE wordt beëindigd wordt telkens benadrukt. Maar of dit werkelijk gebeurt vindt hij twijfelachtig. Volgens Edin blijft het monetaire beleid in de eurozone nog heel lang zeer ruim. De kans dat dat níet gebeurt is volgens hem zelfs heel klein. Waarom? Hoewel het politiek moeilijk te verdedigen is waarom de ECB obligaties moet blijven opkopen nu deflatie geen gevaar is en de economische groei zeer hoog is, is er ook een belangrijke groep die ermee zou willen doorgaan. Geopolitieke instabiliteit, spanningen met Italië en Brexit zijn ondersteunende argumenten. De kans is volgens Edin behoorlijk groot dat de ECB de officiële rente lang op 0% houdt, mogelijk nog na de herfst van 2019. Mogelijk geven de nieuwe ramingen voor inflatie en groei in december daar al aanleiding voor. En last but not least: ook Mario Draghi heeft de mogelijkheid open gehouden door te spreken over een mogelijk ‘reinvestment’ in de obligatiemarkt.

Edin Mujagić