Groeivertraging van de economie lijkt onvermijdelijk

Groeivertraging van de economie lijkt onvermijdelijk, Olaf van den Heuvel, Asset Allocatie Awards 2019

De derde spreker van de dag bij de uitreiking van de Alpha Research Asset Allocatie Awards was Olaf van den Heuvel. Hij is Chief Investment Officer van Aegon Asset Management. In zijn presentatie benadrukte Olaf dat Aegon voor de lange termijn belegt, en daarom probeert niet te reageren op de korte termijn ‘ruis’ in de wereld. Maar hij geeft wel toe dat het af en toe toch verleidelijk is om de portefeuille te wijzigen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen. Zijn antwoord: “Niet doen, blijf bij je plan!”.

Lagere winstgroei voor bedrijven

Op dit moment lijkt een groeivertraging van de economie onvermijdelijk. Aegon verwacht de komende tien jaar dan ook een lagere winstgroei voor bedrijven. Er zijn voldoende oorzaken hiervoor aan te wijzen: De demografie zit tegen, de opkomst van het populisme, minder fiscale stimulans door overheden en het afbreken van handelsverdragen. Ook verwacht hij dat de monetaire stimulans door centrale banken een minder prominente factor gaat worden in de komende jaren.

Niet-beursgenoteerde, illiquide beleggingen

Op het gebied van asset allocatie ziet Olaf dat de verwachte verdere rentestijging in de Verenigde Staten omgeslagen is in een verwachte rentedaling. Dat is goed nieuws voor obligaties, die hierdoor aantrekkelijker worden voor beleggers. Maar aandelen zijn nu ook aantrekkelijk gewaardeerd. Toch verwacht Olaf dat op de lange termijn rendementen op beursgenoteerde aandelen laag zullen zijn, door de eerder genoemde lagere winstgroei. Het gevolg is, dat er een grotere vraag van beleggers zal zijn naar niet-beursgenoteerde, illiquide beleggingen.

Olaf van den Heuvel, Aegon Asset Management NL

Fotograaf: Simon Knappstein