Kames Capital: rendement middels duurzaamheid is mogelijk

Luc Simoncini, Senior Investment Specialist bij Kames Capital (Aegon Asset Management)

Luc Simoncini, Senior Investment Specialist bij Kames Capital (Aegon Asset Management) begon zijn presentatie tijdens het 'Long-term Equities' seminar op 21 mei met een simpele vraag: "Denkt u dat klimaatverandering een complex en serieus onderwerp is?"

Goed omgaan met klimaatverandering van groot belang

Na bevestigend antwoord vanuit de zaal gaf Simoncini enkele aansprekende voorbeelden waarom het goed omgaan met klimaatverandering van groot belang is. Investeerders kunnen volgens Simoncini een verschil maken door hun geld toe te wijzen aan bedrijven die oplossingen bieden voor de sociale en ecologische uitdagingen. Hij benadrukte dat er tegenwoordig geen rendement meer ingeleverd hoeft te worden als men investeert in duurzame bedrijven.

Simoncini vervolgde zijn verhaal met uitleg over het Global Sustainable Equity Fund van Kames Capital. Kames Capital heeft al meer dan 30 jaar ervaring met verantwoord beleggen. Het bedrijf ziet steeds meer technologische kansen om oplossingen te bieden voor het klimaatprobleem. Technologische innovaties worden ook steeds goedkoper. Kames Capital probeert bedrijven te selecteren die met duurzame, maar wel winstgevende, oplossingen kunnen komen.

Luc Simoncini - Seminar Alpha Research 21 mei 2019

De asset manager kijkt bij deze selectie naar drie dimensies. De eerste dimensie geeft antwoord op de vragen: Wat doet het bedrijf? Is het product of dienst dat het levert duurzaam? De tweede dimensie heeft betrekking op de vragen: Hoe opereert het bedrijf? Gaat het goed om met zijn werknemers en de gemeenschap? Met de derde dimensie probeert Kames Capital zich te onderscheiden. Het kijkt naar verbetering. Kames Capital probeert bedrijven te vinden die op het gebied van ESG steeds beter worden.

Ondernemingen die ‘improven’

Het Kames Global Sustainable Equity Fund bestaat voor het overgrote deel uit small- en mid- cap bedrijven die disruptieve innovatieve oplossingen bieden, dat wil zeggen niet de typische ESG leiders. Ondernemingen die juist ‘improven’ komen nadrukkelijk ook in aanmerking om opgenomen te worden in de portefeuille. Op basis van het track record is duidelijk dat het behalen van rendement middels duurzaamheid mogelijk is.

Seminar Alpha Research 21 mei 2019