MN: focus om bedrijven voor de lange termijn te kennen

Valentin van Nunspeet, Fiduciair Adviseur Vermogensbeheer - MN

Matt Vorachen en Valentin van Nunspeet van MN presenteren hun onderzoek naar ‘Stranded Assets’, assets die mogelijk sterk in waarde kunnen dalen door (verplichte) afschrijvingen veroorzaakt door creatieve destructie.

De behoeften van pensioenbeleggers

Valentin van Nunspeet, Fiduciair Adviseur Vermogensbeheer bij MN, start de presentatie met een introductie over hoe de behoeften van pensioenbeleggers zich onlangs hebben ontwikkeld. Valentin: “we zagen tot 2008 dat actief beheer de voorkeur had, daarna verschoof dat zich naar passief, daar werd negatief screenen aan toegevoegd en nu is er de focus om bedrijven voor de lange termijn te kennen”. Het begrijpen hoe bedrijven opereren en welke sectoren je wilt vermijden zijn belangrijk om het beleggen in stranded assets te voorkomen.

Een veelvoorkomend voorbeeld van stranded assets zijn volgens Matt Vorachen, Private Equity Analyst bij MN, bedrijven die actief zijn in de olie en exploratie sector, zij hebben reserves op de balans die in sommige scenario’s niet meer te gebruiken zijn. Stranded Assets worden voornamelijk veroorzaakt door creatieve destructie vertelt Matt, “Iedere ongeveer 60 jaar zien we een overgang naar een nieuwe leidende technologie, bedrijven die de overstap niet maken eindigen met stranded assets. Er zijn echter ook succesverhalen. Nokia begon als molenproducent in de 19de eeuw en werd beroemd om haar mobiele telefoons. Helaas miste ze de overstap naar de smartphone”.

Matt Vorachen, Private Equity Analyst bij MN

Investeren in alleen de best-in-class

Naast technologie zijn ook wet- en regelgeving en klimaatverandering externe effecten die stranded assets kunnen veroorzaken. Bedrijven en sectoren die kwetsbaar zijn voor alle drie de effecten zijn het meest vatbaar voor verandering. Daarin bevinden zich de energie, nuts en de financiële en bankensector. Valentin: “Als belegger kan je vervolgens zelf oordelen of het bedrijf deze risico’s ook ziet en hiernaar handelt. Door het vermijden van bedrijven die niet meegaan in de verandering en te investeren in alleen de best-in-class kun je geïnvesteerd blijven in de sector.”

Matt Vorachen - Valentin van Nunspeet - MN