Tweaken via ETF’s

Daniel Ung, strategist SDR ETF bij State Street Global Advisors

Investing in late cycle” was de titel van de presentatie van Daniel Ung, strategist SDR ETF bij State Street Global Advisors tijdens de Investment Meeting op 26 maart.

Late Cycle

De ontwikkelde markten zitten duidelijk in de ‘late cycle’, die zich kenmerkt door een piek in groei en winsten, sterke groei van credit en een contrair beleid. Qua sectoren zouden Energie en Materials in deze fase het beste scoren. Qua regio was Daniel duidelijk: “ondanks de recente dalingen, zijn Amerikaanse aandelen in deze fase voor ons nog steeds favoriet”. Van de bekende factoren (size, value, momentum, low volatility en quality), presteert elke factor anders in een bepaalde fase van de cyclus. Zo doen ‘quality’ en ‘low volatilty’ het gemiddeld beter in een fase van contractie of vertraging.

Efficiënte oplossing

En in de huidige, onvoorspelbare markt? Via smart bètastrategieën kunnen beleggers portefeuillekarakteristieken gemakkelijk wijzigen om de gewenste opbrengst van risico-rendement te verbeteren. Hiervoor bieden ETF’s via smart bèta een efficiënte oplossing. “Je kan als het ware tweaken via ETF’s”, aldus Daniel Ung. “En dan zijn in de huidige markt  twee opties het beste: kiezen voor dividend-kwaliteit of het risico reduceren door te kiezen voor low volatility”. Voor de eerste optie selecteert State Street uit de S&P Composite 1500 de ‘Dividend Aristocrats’, met als een van de belangrijkste criteria een regelmatig cash dividend over minimaal 20 opeenvolgende jaren. Voor de low volatility optie selecteert State Street uit de S&P 500 index de top 100 met de laagste dagelijkse volatiliteit over het afgelopen jaar. De weging is dan de inverse van de historische volatiliteit.

Tijd voor een sterke come back van value?

Voor de aanwezige beleggers had Daniel Ung tot besluit nog een intrigerende vraag. Amerikaanse Value-aandelen hebben in de huidige fase van de cyclus een opvallend lage performance laten zien in vergelijking met voorgaande cycli over de afgelopen 80 jaar. Is het nu tijd voor een sterke come back van value?

 

Alpha Research Investment Meeting 26 maart 2019

Fotograaf: Simon Knappstein