Verschillende soorten Chinese aandelen

Leigh Inne, Portfolio specialist bij T. Rowe Price - Alpha Research kennislunch

Een andere mogelijkheid om in China te beleggen is via het brede spectrum van Emerging Markets waarvan nu China onderdeel is. Leigh Inne, Portfolio specialist bij T. Rowe Price, gaf tijdens de Alpha Research kennislunch op 4 juli j.l. een uitleg.

China maakt nu voor 31,1% deel uit van de MSCI EM Index

China maakt nu voor 31,1% deel uit van de MSCI EM Index en dit zal door het opnemen van de A-shares verder toenemen. Een goede indicator voor de groei van de Chinese economie is het besteedbaar inkomen van huishoudens. Dit verdrievoudigde in de afgelopen 11 jaar tot 39.251 RMB (ongeveer 8000 Euro). De groei gaat gepaard met de bekende risico’s zoals de binnenlandse ‘credit boom’ en het handelsconflict met de VS. Deze risico’s zijn vooralsnog te overzien, aldus Leigh Inne. De aandelenmarkt is complex. Zoals bekend zijn er verschillende soorten Chinese aandelen: de offshore, waarvan de in Hong Kong (H-aandelen), de VS en Singapore genoteerde aandelen (‘Overseas’) de bekendste zijn, en de onshore: de A-(genoteerd in RMB) en B- aandelen (genoteerd in USD en HKD). De performance van deze categorieën kunnen nogal uiteenlopen.

Leigh Inne, Portfolio specialist bij T. Rowe Price - Alpha Research kennislunch

ESG

Een van de mogelijkheden om via de EM-route in China te beleggen is via het Emerging Markets Discovery Strategy van T. Rowe Price, dat tot voor kort het Emerging Markets Value Equity Fund heette. Waarmee onderscheidt deze strategie zich? “We kijken naar Value, en dat wordt in EM nog niet veel toegepast”, aldus Leigh Inne. “Value is dan wel meer een bijproduct van een ander onderdeel van onze strategie: we zoeken naar aandelen die zich onder de radar van de grootste beleggers bevinden, de ‘forgotten stocks’. Soms worden ook ‘forgotten ideas’ toegepast: bijvoorbeeld het opnieuw invoeren van een aandelen incentive programma bij Chinese staatsondernemingen creëerde nieuwe kansen die andere beleggers over het hoofd zagen”. “Daarnaast letten we ook op ESG, al is dat niet makkelijk omdat het China op het gebied van ESG achterloopt. Het grootste deel van de beleggingen kunnen echter de ESG-toets doorstaan”, zo besloot Leigh haar presentatie.

Leigh Inne, Portfolio specialist bij T. Rowe Price - Alpha Research kennislunch