Vooruitblik op de markt

Vooruitblik op de markt - Andrew Davies - Alpha Research seminar

Andrew Davies, Senior Managing Director bij CVC Credit Partners en portfolio manager bij het Nordea European Senior Loan fund, gaf inzicht in de markt voor Europese Senior Secured Loans. Centraal stonden een drietal vragen: waar bevindt deze asset class zich in het investerings- spectrum, wat zijn de verschillen tussen de Europese en de Amerikaanse markt en wat is historisch gezien de impact van centrale bank beleid op deze asset class?

Het beleid van centrale banken

De groei in omvang van Europese Senior Secured Loans is de afgelopen jaren voornamelijk in beweging gezet door het beleid van centrale banken, waardoor de kosten voor bedrijven voor deze manier van financieren substantieel gedaald is. De Europese markt is met een omvang van 270 miljard Euro een vierde van de omvang van de markt in de VS. De markt bestaat enkel uit institutionele beleggers waardoor de volatiliteit lager is dan andere Fixed Income asset classes.

De leningen bevinden zich bovenin de kapitaalstructuur van veelal sub investment grade ondernemingen en zijn gebaseerd op een ‘floating rate’ op de EURIBOR. De leningen en de bijbehorende voorwaarden worden direct met de onderneming afgesloten. Een voordeel hiervan ten opzichte van obligaties is dat de investeerder uitgebreide toegang krijgt tot bedrijfsinformatie en regelmatig contact onderhoudt met het management. Hierdoor hebben de leningen een relatief ‘hoge recovery rate’ bij het in gebreke blijven van betalingen.

YTD-rendement

Vervolgens gaf Andrew een vooruitblik op de markt in een omgeving waarbij zowel de ECB haar opkoopprogramma afbouwt als de FED de rente verder verhoogt. Vooruitkijkend zal er minder liquiditeit zijn in de investment- en sub investment grade markt. Institutionele beleggers ruilen namelijk een deel van hun portefeuille om voor ‘floating rate’ leningen, die immers bescherming bieden bij stijgende rente. Dit verklaart het verschil in het YTD-rendement tussen High Yield bonds -3% en loans +2%. De combinatie van vertraging van de groei in Europa met de daarbij komende verhoging van default verwachtingen, kan spreads doen verwijden. Investment grade en High Yield lijken daardoor de komende tijd geen aantrekkelijke positie te zijn voor beleggers.

Andrew illustreerde deze verwachting met data uit de VS die lieten zien dat de Floating Rate Loans tijdens een cyclus van renteverhogingen outperformance bieden ten opzichte van High Yield.

Andrew Davies