Wat betekent ESG bij beleggen?

Wat betekent ESG bij beleggen?

Duurzaam beleggen is actueel. Sterker nog: er zijn bijna geen professionele beleggers meer die geen rekening houden met milieu, sociaal beleid en behoorlijk bestuur. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van een duurzamere wereld en willen ook actief bijdragen aan de verbetering hiervan. Centraal staan ‘ESG-criteria’: environment, social en governance. Beleggen op basis van deze ESG-criteria, ook wel de ‘niet financiële’ factoren genoemd, is inmiddels volop verweven met de financiële markten, en speelt een belangrijke rol bij het selecteren van beleggingen.

ESG-beleggen is hard werken

Hoe werkt deze ESG-implementatie in praktijk? “ESG-beleggen is hard werken”, zo zei een ervaren belegger onlangs op een seminar. De ontwikkeling van ESG staat niet stil, je kan hoogstens zeggen dat er inmiddels een goede basis is gelegd voor de toekomst. Bij institutionele beleggers lag de focus tot voor kort vooral op het ‘straffen’ van bedrijven die slecht scoren op het gebied van ESG. Bijvoorbeeld door deze bedrijven uit te sluiten in de beleggingsportefeuille. De volgende stap was om bedrijven juist te belonen wanneer ze zich actief inzetten op het gebied van milieu, duurzame producten en verantwoord ondernemen. Het is voor bedrijven dus van belang geworden om transparant te zijn en hierover te rapporten. Nog een stapje verder is dat beleggers activistisch te werk gaan door hun ESG-normen af te dwingen bij de bedrijven waarin zij investeren.

Hoeveel kleuren groen zijn er?

ESG-integratie speelt voor het grootste deel in de aandelenmarkt. Maar ook voor beleggingen in vastrentende waarden is ESG een belangrijke factor geworden. Naast de bekende financiële criteria, zoals looptijd, rente, duration en het risico op een faillissement, worden gaandeweg ook ESG-criteria in de risicoweging meegenomen. Ook bij Credit Rating Agencies zoals Moody’s en Standard & Poors is dit doorgedrongen en zijn er ontwikkelingen gaande. Tevens zijn er gespecialiseerde beleggingsfondsen, die zich bijvoorbeeld op ‘social bonds’ richten. Uitgevers van deze obligatiecategorie zijn onder meer gemeentes, NGO's, woningbouwcoöperaties, maar ook beursgenoteerde bedrijven. Deze beleggingsfondsen zijn nog relatief onbekend, maar daar komt verandering in. Zo organiseert Alpha Research op 16 oktober een bijeenkomst voor professionele beleggers met als thema “ESG obligatiefondsen, hoeveel kleuren groen zijn er?