We zitten op de bodem van de rentecyclus

We zitten op de bodem van de rentecyclus - Matthieu Genessay

Matthieu Genessay is Client Portfolio Manager van H2O Asset Management, één van de asset management dochters van het Franse Natixis Investment Managers. Hij begint zijn enthousiaste verhaal met het aanhalen van de grote Russische econoom Kondratieff, die economische cycli van 70 jaar beschrijft. Na eerst 35 jaar rentestijging, en vervolgens 35 jaar rentedaling, is de cyclus volbracht. We zitten nu dan ook op de bodem van de rentecyclus. Vanaf nu zal de rente weer gaan stijgen, is de boodschap van Matthieu.

Positieve reële rente

Om eerlijk te zijn is die stijging in de Verenigde Staten al een paar jaar geleden in gang gezet. Daar hebben beleggers voor het eerst in 10 jaar nu te maken met een positieve reële rente. Dit is goed nieuws voor ‘value’ aandelen, maar minder voor ‘growth’, zoals de technologie bedrijven. De tweede voorspelling van Matthieu is dan ook, dat waarde-aandelen het de komende tijd op de beurs beter zullen doen dan groeibedrijven.

Rentecurve

In de Verenigde Staten is de korte rente al een aantal maal verhoogd. Hierdoor is de rentecurve een flink stuk vlakker geworden. Omdat in Europa de laatste recessie niet in 2008, maar in 2011 plaatsvond, ligt het Europese rentebeleid een stuk achter op dat van de Verenigde Staten. Matthieu verwacht dat de ECB deze achterstand de komende jaren in gaat lopen. Ook in Europa zal de rentecurve daarom vervlakken, is zijn verwachting.

Italiaanse obligaties

Tenslotte neemt Matthieu ons mee naar Italië. De recente aanvaring tussen de Italiaanse regering en de ECB heeft ervoor gezorgd dat de rente op Italiaanse staatsobligaties flink is opgelopen. Hoe zal dit verder gaan? Matthieu verwacht dat we het grootste deel van de rentestijging in Italië wel gehad hebben. Het zijn namelijk vooral Amerikaanse beleggers, die hun Italiaanse obligaties verkocht hebben. Inmiddels is vrijwel de gehele Italiaanse staatsschuld in Europese handen. En Europese beleggers zullen hun Italiaanse obligaties minder snel van de hand doen. Laten we vooral hopen dat deze laatste voorspelling uitkomt!

Matthieu Genessay - Seminar Alpha Research