Winnaars investment researchrapporten 2019

Eelco Ubbels, Asset Allocatie Awards 2019, Alpha Research, Nederland

Na het Nationale Asset Allocatie Debat werden op 5 februari de Asset Allocatie Awards 2019 uitgereikt door Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research. Asset allocatie (de keuze welke beleggingscategorie de beste kansen biedt) bepaalt voor 80% het rendement, vandaar dat Alpha Research de allocatiekeuzes van fondshuizen intensief volgt, om zo de asset allocatie consensus te bepalen.

Aanbevelingen beleggingscategorieën

De Awards zijn voor investment researchrapporten die minimaal elk kwartaal openbaar gepubliceerd worden en concrete asset allocatie aanbevelingen hebben over de afgelopen 36 maanden. Ook moeten de rapporten over minimaal vier van de vijf beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, regio’s, sectoren en overall) aanbevelingen bevatten. Van deze rapporten worden de adviezen toegepast op het verloop van de financiële markten in het afgelopen jaar aan de hand van een gelijkgewogen modelportefeuille. Voor elke categorie kan zo de “beste asset allocator” bepaald worden.

Winnaars Asset Allocatie Awards 2019

Frank Ligtenberg, Candriam

Winnaar Regio Allocatie: Candriam
De outperformance tegenover de gelijkgewogen portefeuille op het gebied van regiokeuze was +1,48%. Bij de uitreiking aan relatiemanager noemde Eelco Ubbels ook de heldere aanbevelingen en toelichtingen in de rapporten van Candriam. Volgens Frank Ligtenberg is het resultaat van het beleggingsproces in een complementerend team, waarbij het uitgangspunt is dat 30% duurzaam wordt belegd.

 

Bob Homan, manager Investment Office ING

Winnaar Sector Allocatie: ING Investment Office
De outperformance tegenover de gelijkgewogen portefeuille op het gebied van sectorkeuze was +1,98%. Ook werd Bob Homan, manager Investment Office, die namens ING de prijs in ontvangst nam, geprezen om de duidelijke adviezen en de toelichting bij keuzewijzigingen. Een belangrijke factor van de goede sectoranalyse bij ING is volgens hem de grote variëteit van input van het team: de ‘wisdom of the crowds’, aldus Bob.

 

Wim Barentsen, Achmea Investment Management

Winnaar Credit Allocatie: Achmea Investment Management
De allocatiekeuzes van Achmea op het gebied van vastrentende waarden leverden volgens de methode van Alpha Reserach een outperformance van +0,58% op. Wat ook opviel aan de rapporten was de toevoeging van de expected returns en de korte, heldere toelichting per categorie. Wim Barentsen, chief investment strategist gaf aan dat bij het team van Achmea de Sharpe-benadering een belangrijke invalshoek is.

 

Wouter Sturkenboom, Chief Investment Strategist, Northern Trust Asset Management

Winnaar Asset Allocatie: Northern Trust Asset Management
De keuzes leverden een outperformance op van +2,22% t.o.v. de gelijkgewogen portefeuille. Behalve goede keuzes bevatten de rapporten volgens Alpha Research duidelijke, concrete aanbevelingen met veel beschrijvingen. Wouter Sturkenboom, Chief Investment Strategist, nam de prijs in ontvangst en gaf in een korte toelichting aan dat vooral naar de economische groei is gekeken en de (onjuiste) beslissing van de FED, dat leidde naar een ‘risk off’ positie in het laatste kwartaal.

 

Prosper van Zanten, hoofd Benelux Distribution, Colombia Threadneedle Investments

Winnaar van Asset Allocatie Overall: Colombia Threadneedle Investments
Ook was er een speciale prijs voor de asset managers die gemiddeld over alle categorieën het beste scoorde, Colombia Threadneedle Investmentsdie met de adviezen toegepast op de modelportefeuille een outperformance van +0,67% toonde. Daarnaast kreeg Prosper van Zanten, hoofd Benelux Distribution, de ontvanger van de award, een compliment voor de heldere weergave van de adviezen waarbij alle asset classes geanalyseerd worden. Prosper gaf aan dat de analyse het resultaat is van een wereldwijde input van de vele vestigingen van Columbia Threadneedle.

Bekijk ook de aftermovie

Fotograaf: Simon Knappstein