Aandelen van ‘overwegen’ naar ‘neutraal’

Na vier maanden koersstijgingen op de aandelenbeurzen te hebben gezien, volgde in mei een daling. De brede MSCI Wereldindex daalde met 5,4%. Niettemin staan aandelen wereldwijd bijna 12% hoger dan aan het begin van het jaar. De handelsoorlog tussen China en de VS bepaalde het marktsentiment. Deze dreiging hing al maanden boven de markten, maar de meesten verwachtten toch een handelsakkoord. Totdat president Trump via Twitter liet weten dat er meer en hogere heffingen zouden komen, wat weer een tegenreactie van China uitlokte. Op de laatste dag van mei kwam daar nog eens de escalatie van de politieke en economische relatie tussen de VS en Mexico bij.

Consensus Equities june 2019

Aandelen raakten uit de gratie en beleggers zochten een veilig heenkomen door staatsobligaties te kopen. Door de koersstijging van schuldpapier zagen we bijvoorbeeld de rente op de Duitse tienjaarsobligatie (de veilige ‘Bund’) zelfs naar -0,20% duiken, een stand die we bijna twee decennia niet meer gezien hadden.

Asset Allocatie Consensus juni 2019

Alpha Research volgt de belangrijkste asset allocatie rapporten. Maandelijks krijgt de database een update en trends, omslagpunten en opvallende zaken komen in beeld. Voor de update van de afgelopen maand, download nu het rapport.

Download hier het rapport