ECB helpt de markt maar consensus houdt zijn kruit droog

In vergelijking met augustus was september een rustige maand ondanks de onrust die boven de markt blijft hangen. De handelsoorlog en de Brexit spelen al langer mee, maar ook incidenten als de aanslag op Saoedische olie-installaties helpen niet. Macro-economisch was er eveneens geen goed nieuws.

Zo kwam de OESO met de sombere boodschap dat de groei van de mondiale economie afzwakt naar het laagste tempo sinds de crisis van tien jaar geleden. Niettemin bleven de markten hier relatief rustig onder. Een belangrijke factor was het pakket van maatregelen van de centrale banken in september. Zo verlaagde de Amerikaanse Fed de rente met 0,25% en kondigde de ECB maatregelen aan om de economie te stimuleren.

De rente gaat naar -0,5% en er wordt vanaf november voor €20 miljard aan obligaties opgekocht. “Lower for longer”, ofwel ‘de rente blijft voorlopig wel laag’ lijkt het devies van de markten te zijn geworden.

Asset Allocatie Consensus oktober 2019

Alpha Research volgt de belangrijkste asset allocatie rapporten. Maandelijks krijgt de database een update en trends, omslagpunten en opvallende zaken komen in beeld. Voor de update van de afgelopen maand, klik op de knop:

Download hier het rapport