AssetAllocatie-Consensus-AlphaResearch-Kennislunch-China-04072019

Actief of passief naar een grotere exposure in China?

04 juli 2019

De eerste spreker tijdens de kennislunch over China op 4 juli 2019 was Xiaolin Chen. Xiaolin Chen is Head of International Business voor KraneShares. KraneShares is een aanbieder van ETF’s voor de Chinese aandelenmarkt. Dit zijn passieve oplossingen voor beleggers vanuit de hele wereld.

China op weg naar volwassen economie

Xiaolin-Chen-KraneShares-Kennislunch-Alpha-Research-China-04072019Xiaolin begint haar verhaal met een aantal statistieken, die aantonen dat China hard op weg is een volwassen economie te worden. Zo ligt het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking inmiddels dicht bij 10.000 US dollar. De omvang van de dienstensector is al een paar jaar groter dan die van de industriële sector. En meer dan 55% van de bevolking woont op dit moment in de stad. Omdat de inwoners in de steden gemiddeld genomen drie keer zo veel te besteden hebben, als de inwoners van het platteland, groeit de consumptie in China gestaag.

Internetverkopen

China loopt voorop als het gaat om internetverkopen. Inmiddels gaat bijna een kwart van alle aankopen van consumenten via het internet. En dat is een stuk meer dan in Europa of Amerika. Dit zorgt ervoor dat de rol van de Chinese internetbedrijven nog veel belangrijker is, dan die van de internetbedrijven bij ons. Naast bekende namen als Alibaba en Tencent zijn dat nog tientallen andere Chinese bedrijven. Xiaolin adviseert exposure naar deze snelgroeiende bedrijven via de “China Internet” ETF van Kraneshares.

Emerging Markets

Leigh-Inne-TRowePrice-Kennislunch-AlphaResearch-China-04072019Een andere mogelijkheid om in China te beleggen is via het brede spectrum van Emerging Markets waarvan nu China onderdeel is. Leigh Inne, Portfolio specialist bij T. Rowe Price, gaf een uitleg. China maakt nu voor 31,1% deel uit van de MSCI EM Index en dit zal door het opnemen van de A-shares verder toenemen. Een goede indicator voor de groei van de Chinese economie is het besteedbaar inkomen van huishoudens. Dit verdrievoudigde in de afgelopen 11 jaar tot 39.251 RMB (ongeveer 8000 Euro).

De groei gaat gepaard met de bekende risico’s zoals de binnenlandse ‘credit boom’  en het handelsconflict met de VS. Deze risico’s zijn vooralsnog te overzien, aldus Leigh Inne. De aandelenmarkt is complex. Zoals bekend zijn er verschillende soorten Chinese aandelen: de offshore, waarvan de in Hong Kong (H-aandelen), de VS en Singapore genoteerde aandelen (‘Overseas’) de bekendste zijn, en de onshore: de A- (genoteerd in RMB) en B- aandelen (genoteerd in USD en HKD). De performance van deze categorieën kunnen nogal uiteenlopen.

ESG

Een van de mogelijkheden om via de EM-route in China te beleggen is via het Emerging Markets Discovery Strategy van T. Rowe Price, dat tot voor kort het Emerging Markets Value Equity Fund heette. Waarmee onderscheidt deze strategie zich? “We kijken naar Value, en dat wordt in EM nog niet veel toegepast”, aldus Leigh Inne. “Value is dan wel meer een bijproduct van een ander onderdeel van onze strategie: we zoeken naar aandelen die zich onder de radar van de grootste beleggers bevinden, de ‘forgotten stocks’. Soms worden ook ‘forgotten ideas’ toegepast: bijvoorbeeld het opnieuw invoeren van een aandelen incentive programma bij Chinese staatsondernemingen creëerde nieuwe kansen die andere beleggers over het hoofd zagen”. “Daarnaast letten we ook op ESG, al is dat niet makkelijk omdat het China op het gebied van ESG achterloopt. Het grootste deel van de beleggingen kunnen echter de ESG-toets doorstaan”, zo besloot Leigh haar presentatie.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.