Debat Investment Meeting 3 maart 2020

Factor Investing en Smart Bèta

03 maart 2020

Factor Investing en Smart Bèta was het thema van de Investment Meeting op 3 maart 2020, georganiseerd door Alpha Research. Specialisten van State Street SPDR en AQR Capital Management presenteerden hun visie over Factor Investing en Smart Bèta. BNP Paribas Asset Management was helaas verhinderd. Eelco Ubbels van Alpha Research en Han Dieperink van HD Capital & Advisor gaven beiden een inleiding over factor beleggen met o.a. de factoren value, low volatility en liquidity als uitgangspunt.

Andere kant van de medaille

Eelco-Ubbels-Investment-Meeting-Factor-Investing-03032020

Eelco Ubbels van Alpha Research, gaf met een bekende filmtitel ‘The good, the bad and the ugly’ een vooroordeel weer over factor investing. Het werkt goed in een low yield omgeving. De performance is soms de andere kant van de medaille. De complexiteit maakt het er niet eenvoudiger op.

Rapport Factor Investing 2020

Alpha Research heeft onderzoek gedaan naar 400 factorfondsen, waarvan een meerderheid actief beheerd wordt. Concluderend uit het rapport: dure (actieve) fondsen bieden geen outperformance en de factoren ‘low volatility, growth en quality’ geven het beste beleggingsresultaat. Het rapport ‘Factor Investing 2020’ van Alpha Research is binnenkort beschikbaar.

Factor beleggen is mensenwerk

Han-Dieperink-Investment-Meeting-Alpha-Research-Factor-Investing-03032020Han Dieperink, HD Capital & Advisor, ging met zijn presentatie in op de ‘do’s and don’ts’ bij het selecteren van factorfondsen. “Het is vooral mensenwerk, want toepassing vergt discipline, aanpassingsvermogen en geduld”, aldus Han. De keuze van een relevante benchmark is bijvoorbeeld essentieel. Die is in beginsel gelijk gewogen. Een naar marktkapitalisatie gewogen index belegt relatief veel in grote aandelen en relatief weinig in kleine aandelen. Daarnaast kan er bij factorbeleggen het gevaar van onbedoelde exposures naar andere factoren ontstaan. Han illustreerde dit aan de hand van de grote verschillen in performance die kunnen optreden bij enerzijds value en anderzijds momentum.

 

Factorpremie

Er is zelfs sprake van een negatieve correlatie tussen deze factoren. Een ander verschijnsel is ‘overcrowding’ bij een factor, want de factorpremie verdwijnt dan. Een actueel thema is de integratie met ESG. Is het een nieuwe factor of gewoon overlap met andere factoren? Han Dieperink ziet in elk geval een negatieve exposure naar ‘value’ en ‘size’ en een positieve naar ‘low vol’ en ‘quality’.

Factor beleggen en ESG

Nicole-Carter-Investment-Meeting-Factor-Investing-03032020Nicole Carter van AQR Capital Management ging nader in op het thema ESG. Zij deed dit aan de hand van vier factoren met de bijbehorende premie. Ten eerste value: relatief goedkope aandelen presteren doorgaans beter dan duurdere. Ten tweede momentum: recente relatieve prestaties van een aandeel neigen zich voort te zetten. Als derde carry: high yielding assets presteren doorgaans beter dan ‘low yielding assets. Tenslotte defensive: aandelen met een lager risico en een hogere kwaliteit genereren doorgaans hogere voor risico gecorrigeerde rendementen. Door deze factoren te combineren in een multi-factorbenadering is een nog betere performance te behalen.

 

EGS informatie

“En dan niet door een combinatie van afzonderlijke long-only portefeuilles voor elke individuele stijl. Maar via integratie: een portfolio op basis van een geaggregeerde multi-style score”, aldus Nicole. Maar hoe ESG toe te passen in een factorportefeuille? Nicole illustreerde dit door bedrijven te analyseren op ‘governance kenmerken’. Bijvoorbeeld de veelvuldige toepassing van ‘accruals’ in jaarverslagen die het herleiden naar nettowinst (of verlies) ondoorzichtig maken. Bedrijven die hier minder gebruik van maken blijken beter te presteren. Er is ook een positieve correlatie tussen goede governance en prestaties van investment grade en overheidsobligaties. Nicole sloot haar presentatie af met de ESG Efficient Frontier: allocatiebeslissingen in een portefeuille moeten ESG informatie bevatten.

Kwaliteit en dividend

Ryan-Reardon-Investment-Meeting-Factor-Investing-03032020‘Kwaliteit en dividend in Emerging markets’ was ten slotte het thema van de presentatie van Ryan Reardon. Ryan Reardon is strategist SDR ETF bij State Street Global Advisors. Deze asset manager biedt diverse factor ETF’s aan, gebaseerd op low volatility, value en dividend. Onder de naam ‘dividend aristocrats’ worden ETF’s samengesteld die verdeeld zijn over een zestal regio’s. Deze regio’s zijn: Global, de VS, UK, Europa, Azië en Emerging Markets.

“Het is bij het toepassen van een op dividend gerichte strategie belangrijk om niet alleen naar de hoogte van het dividend te kijken. Maar ook om je te richten op bedrijven van hoge kwaliteit met sterke fundamentals en met een lang track record”, aldus Ryan. Wel van belang is dat diversificatie een rol speelt om een sterke concentratie van aandelen en sectoren te vermijden.

Het universum neemt toe

De methodologie leidt tot een Dividend Aristocrats Index per regio. Voor Emerging Markets is dat de ‘S&P Emerging Markets High Yield Dividend Aristocrats Index’. Vanuit de S&P EM Plus Large Mid Cap Index worden voor de regio EM minimaal 50 aandelen geselecteerd met een reeks van minimaal 5 jaar. Vervolgens wordt de index geconstrueerd op basis van gewicht per aangegeven jaarlijks dividendrendement. Afhankelijk van de aandelen-, sector-, en landenblootstellingslimieten, is dit respectievelijk 7,5%, 10% en 10%. Elk half jaar wordt de index her wogen. Het universum neemt toe van 141 in 2014 tot 187 in 2019. “De risk-return karakteristieken zien er overtuigend uit”, aldus Ryan.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.