Kennislunch-AlphaResearch-10oktober2017-SmartBeta-Factorbeleggen

Factorbeleggen van Backtest naar Track Record

10 oktober 2017

Factorbeleggen, ook wel ‘smart bèta’ genoemd, was het thema van de Kennislunch op 10 oktober 2017. Deze lunchbijeenkomst organiseerde Alpha Research samen met Northern Trust en Invesco PowerShares. Het fenomeen factorbeleggen is bekend: er wordt een beleggingsportefeuille samengesteld op basis van specifieke karakteristieken. De karakteristieken zijn divers, maar enkele veelgebruikte zijn bijvoorbeeld lage volatiliteit, omvang van de ondernemingen en kwaliteit. Deze kenmerken blijken het op de lange termijn beter te doen dan de aandelenmarkt in het algemeen. De strategie kent echter verschillende valkuilen. Kennis en inzicht hierover werden tijdens deze kennislunch gedeeld met de aanwezige beleggers.

Factorbeleggen verdient aandacht

Eelco Ubbels gaf in zijn inleiding factorbeleggen een plaats tussen actief (alpha) en passief beleggen (de markt) in. Is het daarmee het beste van twee werelden? Dat zou een al te voorbarige conclusie zijn. Maar de lage kosten en de goede lange termijn-performance laten zien dat factorbeleggen zeker aandacht verdient. Vooral in een periode als nu waarin de voorkeur van de meeste asset managers nog steeds duidelijk uitgaat naar aandelen, zoals de consensus-analyse door Alpha Research laat zien.

Al 20 jaar actief in factorbeleggen

Ben Goetsch van Northern Trust Asset Management, al 20 jaar actief in factorbeleggen, maakte direct duidelijk wat de grootse risico’s zijn. Het selecteren van één factor is vanzelfsprekend niet verstandig. Iemand die alleen ‘low vol’ aandelen kiest, krijgt bijvoorbeeld vooral nutsbedrijven in zijn portefeuille. Of een belegger die selecteert op ‘value’, kiest uiteindelijk alleen achterblijvers. Maar een multifactor-benadering, dat dit gevaar probeert te voorkomen, kent ook zijn valkuilen. Zoals het uit het oog verliezen van afzonderlijke factoren. Uiteindelijk beland je in een brede marktportefeuille die zich niet meer onderscheidt.

De oplossing? Dat kan een zogenaamde sleeve approach zijn of een intersection approach. De ‘sleeve’ benadering verdeelt de portefeuille in factoren en zoekt per factor aandelen die het beste bij de factor passen. Maar wel met een zo min mogelijke exposure naar andere factoren. De intersection benadering probeert daarentegen aandelen te selecteren die meerdere factoren in zich verenigen. Deze laatste aanpak blijkt volgens Goetsch het beste te werken met een betere performance in combinatie met een lagere volatiliteit.

Multifactor-benadering

Ook Chris Mellor van Invesco PowerShares, dat onlangs zijn vorige werkgever Source ETF’s heeft overgenomen, besteedde aandacht aan de risico’s in een markt die inmiddels 700 miljard dollar groot is. De inherente risico’s van factorbeleggen moeten goed beheerst worden. De afzonderlijke factoren presteren op de lange termijn goed, maar een enkele specifieke factor kan tijdelijk een forse achterblijver zijn. Daarnaast blijkt elke factor afzonderlijk negatief te werken op sommige andere factoren. Een multifactor-benadering is daarom een must, maar wel toegepast op de juiste wijze. Dit kan volgens Chris op twee manieren. Namelijk top down ofwel het combineren van ‘single factor’ portfolio’s. Oftewel een bottom up-benadering die een maximale exposure naar meerdere factoren nastreeft.

Invesco PowerShares hanteert als methodiek om eerst aandelen te beoordelen hoe zij op elke factor scoren. Vervolgens wordt de totale factorenscore voor deze aandelen berekend aan de hand waarvan een index wordt samengesteld, met enkele voorwaarden zoals een limiet aan landen en/of sector concentratie. Op regelmatige basis vindt vervolgens een herbalancering plaats.

Waarom factorbeleggen in 2017 achterblijft op de markt

Na deze zeer informatieve kennislunch was een vragenronde en discussie. Een te verwachten discussiepunt was waarom factorbeleggen in 2017 achterblijft op de markt. De beste markt performer is dit jaar de technologiesector. Die heeft nu eenmaal weinig correlatie met de factoren die smart-bèta gebruikt. Op de langere termijn zullen de factoren het beter doen was de unanieme overtuiging van de twee asset-managers.

Alpha-Research-Kennislunch-2017-Northern-Trust-en-Invesco-PowerShares

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.