Groenste vorm van duurzaam beleggen

Groenste vorm van duurzaam beleggen: impactbeleggen

20 april 2021

De groenste vorm van duurzaam beleggen: ‘impactbeleggen’. Op 20 april 2021 was dit het thema van de vierde aflevering van de Alpha Research webinarserie: Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG”. Alpha Research organiseert deze webinarserie samen met T. Rowe Price, PGIM, UBP, Aegon Asset Management, ACTIAM en Rothschild & Co Asset Management.

Vierde aflevering: groenste vorm

De trend van grijs naar groen is een feit. Impactbeleggen geldt als de groenste vorm van duurzaam beleggen. Impactbeleggen is het investeren in bedrijven, overheden of projecten die een meetbare positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Het gaat dus verder dan alleen het uitsluiten van bedrijven of landen. Bij impactbeleggen draait het om een meetbaar positief resultaat voor mens, milieu of maatschappij. De rendement/risico karakteristieken zijn meestal zeer specifiek. Het financiële rendement mag bij impactbeleggen ondergeschikt zijn aan de positieve duurzame impact. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Impactbeleggen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen impactbeleggen en traditioneel of duurzaam beleggen? Tijdens het webinar kwam het begrip impactbeleggen uitgebreid aan de orde door de presentaties van Rupert Welchman, Portfolio Manager Positive Impact en Yvan Delaplace, Investment Specialist Positive Impact bij UBP en Stephanie Mooij, Senior Engagement Associate bij Aegon Asset Management in samenwerking met ABN AMRO.

Samenwerking

Tijdens het webinar gingen we in op de samenwerking tussen Aegon Asset Management en ABN AMRO. Waarom deze samenwerking en aan welke eisen van duurzaam beleggen moet deze specifieke vorm ‘impactbeleggen’ voldoen? Bij UBP kwam de samenwerking met het Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) aan bod. Hier gaat het om de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) die gedistilleerd zijn in 6 beleggingsthema’s: gezondheid en welzijn, inclusieve en eerlijke economieën, gezonde ecosystemen, klimaatstabiliteit en duurzame gemeenschappen.

Bekijk de reply over Impactbeleggen: de groenste vorm van duurzaam beleggen.

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.