Kennislunch-Alpha-Research-14-september-2017-High-Yield-SPDR-TRowePrice

High Yield, actief of passief?

14 september 2017

Op donderdag 14 september 2017 organiseerde Alpha Research een kennislunch over het onderwerp High Yield bonds. Organisator Eelco Ubbels had voor deze gelegenheid twee gerenommeerde fondshuizen uitgenodigd. Onder het genot van een heerlijke lunch deelden Stephen Marsh namens T. Rowe Price en Antoine Lesne namens State Street hun kennis met een twintigtal beleggers.

High yield bonds

Eelco Ubbels beet zelf het spits af door in zijn inleiding in te gaan op de plaats van high yield bonds in een goed gespreide beleggingsportefeuille. Op basis van de marktkapitalisatie maken deze bonds ongeveer 6% uit van alle beursgenoteerde assets. Een groot deel van de 60 door hem ondervraagde asset managers houdt op dit moment een overwogen positie aan in high yield bonds. Oftewel, heeft meer dan 6% van de beschikbare assets hierin belegd. De vraag is hoe deze positie in te vullen. Passief of actief? En zijn high yield bonds ‘core’ of een ‘satellite’ positie in de portefeuille? Stepen Marsh en Antoine Lesne gingen in hun presentaties op deze vragen in.

Hoger rendement

Antoine Lesne van State Street heeft een heel duidelijke verklaring voor de aantrekkingskracht van high yield bonds. Beleggers hebben een hoger rendement nodig, dan wat zij op dit moment kunnen krijgen op Europese staatsobligaties. En high yield bonds bieden dat hogere rendement. De kans op een recessie in de US is volgens State Street op dit moment niet al te hoog. De stijgende index voor het producentenvertrouwen is wat dat betreft een goede indicator. Dat betekent dat de kans op forse verliezen op een high yield bond portefeuille ook gering is.

Op dit moment wordt slechts 9% van de beleggingen in high yield bonds gedaan via een ETF. Veel vaker kiezen beleggers voor open-end beleggingsfondsen. Toch bieden ETF’s een groot voordeel, te weten liquiditeit. Doordat de ETF markt de laatste jaren flink gegroeid is, is de spread die beleggers in een ETF betalen ten opzichte van de onderliggende waarde fors gedaald. En dat maakt ETF’s steeds aantrekkelijker ten opzichte van direct beleggen in deze bonds. Over het algemeen hebben ETF managers een lagere omzet in hun fonds dan de managers van actieve fondsen. Valutarisico’s worden in principe afgedekt in de ETF.

Lange termijn beleggers

Stephen Marsh van T. Rowe Price is van mening dat actief management van high yield bonds aantrekkelijker is voor lange termijn beleggers. Met name in Europa en Emerging Markets is het aanbod van dit type bonds de afgelopen jaren flink gestegen. En dit zijn vaak ook de meer interessante regio’s om in high yield te beleggen. De kwaliteit van de onderliggende bedrijven is in bijvoorbeeld Emerging Markets vaak een stuk beter dan in de Verenigde Staten. In de laatstgenoemde markt zijn de rendementen van goede bedrijven al veel verder omlaag gedrukt.

Door als actieve manager uitgebreid onderzoek te doen naar de beschikbare bonds en de bedrijven die ze uitgeven, is een extra rendement te behalen. Bij T. Rowe Price ligt de nadruk op het zoeken naar goede management teams en bedrijven met een gedegen kasstroom. Verder is het vooral zaak om de bedrijven die het niet overleven te vermijden. Hiervoor heeft de asset manager een zeer ervaren team van portfolio managers en analisten in dienst. In het algemeen is Stephen echter niet al te positief over high yield bonds. Met name van nieuwe bonds is de waardering vaak te duur. T. Rowe Price koopt dan ook liever bestaande leningen. Ook houdt de manager wat extra cash aan in z’n portefeuille.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.