Trends in een nieuwe economie - webinar Alpha Research

Trends in een nieuwe economie

01 juni 2021

Trends in een nieuwe economie. Op 1 juni 2021 was dit het thema van de vijfde aflevering van de Alpha Research webinarserie: Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG”. Alpha Research organiseert deze webinarserie samen met T. Rowe Price, PGIM, UBP, Aegon Asset Management, ACTIAM en Rothschild & Co Asset Management.

Vijfde aflevering webinar: trends

Samen met Alban Seydoux van Rothschild & Co Asset Management en Edgar Taverne van ACTIAM gingen we in gesprek over de Silver Economy, SDGs en hoe om te gaan met veranderingen.

Silver Economy, een lange termijn evolutie

De titel van de presentatie van Rothschild & Co AM was Silver Economy, een lange termijn evolutie. Een van de uitdagingen is dat wereldwijd de demografie aan het verschuiven is. In 2017 bedroeg de wereldbevolking ouder dan 60 jaar 900 miljoen mensen. De verwachting is dat dit aantal rond 2050 verdubbeld zal zijn.

Het is een groep waarvan de koopkracht en de vraag naar specifieke goederen en diensten bekend staat als de “Silver Economy”. Met lagere geboortecijfers, de medische vooruitgang en een aanzienlijke stijging van de levensverwachting beïnvloedt deze trend de economie in al haar facetten. Wat betekent dit nu voor beleggers en hoe kan men op deze groeiende markt inspelen? Er zal meer behoefte aan gezondheidszorg en specifieke huisvesting zijn, maar de relatief welvarende bevolkingsgroep heeft ook meer te besteden aan bijvoorbeeld toerisme en luxere consumptie goederen.

Rothschild & Co AM heeft ingespeeld op deze trend met hun Thematic Silver Plus strategie en tijdens het webinar wer deze trend uitgebreid besproken, ook door een ESG-lens. Door de veranderende demografie zijn er nieuwe kansen, maar ook nieuwe bedreigingen.

Beleggen met impact

De titel van de presentatie van ACTIAM was Beleggen met impact. Het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN kan meer dan 10 biljoen USD aan marktkansen genereren in sectoren als voedsel en landbouw, steden, energie, gezondheid en welzijn. Rond 2030 kan dit 380 miljoen nieuwe banen betekenen.

De Global Equity Impact strategie van ACTIAM belegt in tenminste 75 ‘best in class’ bedrijven die actief bijdragen aan een sociaal rechtvaardige wereld en een duurzaam klimaat.

Een beleggingshorizon op lange termijn is essentieel voor duurzame waardecreatie. Cruciale veranderingen met betrekking tot impact en duurzaamheid in bedrijven en hun strategieën kosten tijd en vereisen veerkrachtige bedrijfsmodellen. Bedrijven met een focus op de SDG’s zijn de winnaars van morgen.

Tijdens het webinar kwamen verschillende voorbeelden aan bod: Hoe vertalen beleggingskansen zich op papier naar beleggingskeuzes in de dagelijkse praktijk? Welke impact kan je hiermee realiseren en hoe rapporteer je hierover. Bekijk de replay van het webinar: Trends in een nieuwe economie.

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.