Pensioenfondsen-en-de-allocatie-naar-aandelen-Alpha-Research-2022

Pensioenfondsen en de allocatie naar aandelen

15 juni 2022

Nadat in de jaren tachtig en negentig het percentage aandelen in de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen geleidelijk werd uitgebouwd van nagenoeg 0% naar 50%, is deze trend vanaf het begin van de 21ste eeuw gekeerd. De druk om aandelenexposure te verlagen nam toe als gevolg van de invloed van de media, nieuwe accountingstandaarden, de crisis van 2008 en een nieuw Financieel Toetsingskader. Deze omstandigheden hebben duidelijk hun sporen achtergelaten op de asset allocatie van pensioenfondsen.

Pensioenfondsen

In 2007 lag de gemiddelde allocatie naar aandelen van pensioenfondsen nog rond de 38.6 procent. Een jaar later was dit gedaald naar 32.8 procent. De grote financiële crash zorgde vervolgens voor een nog kleinere allocatie van rond de 27 procent in oktober 2008 ten opzichte van 52.3 procent allocatie naar obligaties.

Ondanks de mooie jaren voor aandelen vanaf 2009 is de allocatie nooit meer op het peil gekomen van voor de crisis. In het laatste kwartaal was de aandelenallocatie bij pensioenfondsen rond de 31 procent.

Asset Allocatie

Kijkend naar het rendement was het wisselen van aandelen naar obligaties niet de optimale keuze. Zo lag het gemiddeld rendement voor aandelen uit ontwikkelde markten in de periode tussen 2015 en 2021 rond de 11.9 procent en voor aandelen uit opkomende markten op 7.7 procent. Om dit in perspectief te zetten was de best resterende obligatieklasse in dezelfde periode inflation linked bonds die gemiddeld een rendement van 4.9 procent behaalde in dezelfde periode. Kanttekening hierbij is dat dit vanuit het perspectief van de belegger is, een pensioenfonds heeft uiteindelijk ook te maken met een matchtingportefeuille die nu eenmaal bepaalde eisen aan de asset allocatie stelt.

Verwachting

De pensioensector zal wendbaarder worden onder het Nieuwe Pensioencontract (NPC), ook op het gebied van asset allocatie. Er komt een directe link tussen beleggingsrendement en de hoogte van het pensioen. Een gedachte daarachter is dat de mogelijkheden daartoe momenteel tekortschieten en dat met name de jongere generaties worden gedupeerd. De verwachting is dus dat de allocatie naar aandelen weer zal toenemen.

Preview ontvangen? Preview Expected Returns

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.