Emerging markets onder ESG en SFDR vergrootglas

20 april 2023

Opkomende markten zijn altijd een belofte geweest, maar qua prestaties is die belofte niet altijd waargemaakt. Toch zijn er binnen de opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika, die samen meer dan 9% van de MSCI ACWI-index vertegenwoordigen, zeker goede beleggingsfondsen te vinden, ook met een duurzaam karakter. China neemt daarbij meer dan een derde van de opkomende markten voor haar rekening met 3,2%.

Invoering van de SFDR-regelgeving

In Nederland zijn er 240 beleggingsfondsen en ETF’s met een track record van meer dan 3 jaar op de markt in het universum Emerging Markets. Van deze fondsen zijn er 85 geclassificeerd als SFDR artikel 6, 145 als artikel 8 en slechts 10 hebben het artikel 9 predicaat. Sinds de invoering van de SFDR-regelgeving in Europa in 2021 is er een duidelijke trend zichtbaar naar groenere classificaties.

Emerging markets onder het ESG en SFDR vergrootglas - afbeelding 1

‘Totaal AUM’ en ‘Gem AUM’ x 1 miljoen. Bron: database Lipper

 

 

 

 

 

Voldoende keuze voor beleggers

De gemiddelde omvang van artikel 9 fondsen bedraagt €692 miljoen, terwijl artikel 8 fondsen gemiddeld €756 miljoen aan assets under management (AUM) hebben en artikel 6 fondsen zelfs meer dan een miljard. Dit betekent dat er voldoende keuze is voor beleggers die op zoek zijn naar duurzame beleggingsfondsen in opkomende markten. 

Bij het vergelijken van de individuele ESG-scores (Environment, Social, Governance) is het duidelijk te zien dat de hogere scores over het algemeen horen bij de steeds groenere classificaties. Hoewel deze scores lager zijn dan in Europa, behoren opkomende markten qua GDP zeker tot het beleggingsuniversum.

Emerging markets onder het ESG en SFDR vergrootglas - afbeelding 2

Bron: database Refinitiv

 

 

 

 

 

Artikel 9 fondsen beschikbaar in opkomende markten

Er zijn dus zeker artikel 9 fondsen beschikbaar in opkomende markten, en ook de onderliggende beleggingen bewegen zich richting duurzaamheid. Beleggers die op zoek zijn naar duurzame beleggingsfondsen met een focus op opkomende markten kunnen zeker kiezen. Het lijkt erop dat de trend om te beleggen in fondsen en ETF’s die zowel verantwoord als duurzaam zijn, en die tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld, nu in gang is gezet.

Hoe kies je het beste fonds?

Alpha Research publiceert elk kwartaal het Fondsselectie Analyses rapport. Voor meer informatie over hoe onze fondsselectie analyses tot stand komen en over ons abonnement ga naar: Fondsselectie Analyses

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.