Lange termijn rendementen

Lange termijn rendementen naar boven bijgesteld

05 januari 2023

Jaarlijks publiceert J.P. Morgan Asset Management zijn verwachtingen voor de rendementen van verschillende activaklassen in hun Long-Term Capital Market Assumptions rapport. Het vooruitzicht van dit jaar staat in sterk contrast met die van vorig jaar waar de boodschap was dat rendementen beperkt zullen zijn. Dit jaar stelt J.P. Morgan Asset Managemen dat lagere waarderingen en hogere rentes er voor zorgen dat de lange termijn vooruitzichten nu het gunstigst zijn sinds 2010.

Wereldwijd economisch groei vooruitzicht

J.P. Morgan Asset Management baseert zijn positieve voorspellingen op basis van een wereldwijd economisch groei vooruitzicht van 2,2% en een langdurige inflatie van 2,6%, wat 20 basispunten hoger is dan de verwachtingen van 2022.

Ten opzichte van vorig jaar heeft J.P. Morgan Asset Management voor elke grote aandelenregio zijn verwachtingen verhoogd. Zo is de verwachting voor wereldwijde aandelen met 350 basispunten gestegen naar gemiddeld 8,5% per jaar. De regio met de grootste verhoging is de Verenigde Staten. Hiervoor is de verwachting met 380 basispunten gestegen naar 7,9% per jaar gemiddeld rendement.

Building blocks

Qua building blocks is er binnen de verwachting voor Amerika ook een interessante ontwikkeling ontstaan. Terwijl er vorig jaar een negatieve impact van 3% op jaarbasis werd verwacht door dalende waarderingen, verwacht J.P. Morgan dit jaar een positieve bijdrage van 1% op jaarbasis door stijgende waarderingen.

JPMorgan-Asset-Management

Tot slot behandelt het rapport naast zijn rendementsverwachtingen ook twee onderwerpen in detail. Zo gaat het eerste thematische artikel over de toekomst van globalisatie. J.P. Morgan Asset Management verwacht een scenario waarin sprake is van een multipolaire wereld waar verschillende handelsblokken ontstaan die politiek eensgestemd zijn. Het tweede artikel gaat over demografie, waar vooruit wordt gekeken op een wereld met 10 miljard inwoners en de impact die de bevolkingsgroei heeft op de economische groei, consumptie patronen, infrastructuur behoeften en het gebruik van beperkte grondstoffen.

Lees meer in het volledige rapport: Long-term Capital Market Assumptions

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.