Op 21 september 2023 organiseerde Alpha Research samen met Mirova en Baillie Gifford een lunch in het Rosarium te Amsterdam en een diner in het Noordbrabants Museum te Den Bosch. Het thema was: “Beleggen in Beweging: Van Europa’s Groene Revolutie tot Optimisme over Opkomende Markten”.
Mirova is een onderdeel van Natixis. Het Mirova Europe Environmental Equity fonds is een impact fonds ofwel een SFDR artikel 9 fonds. Uit de research van Alpha Research blijkt dat Natixis één van de Europese vermogensbeheerders is die de meeste artikel 9 fondsen aanbieden.
Inflation Reduction Act en Net Zero Industry Act zeer gunstig voor global leaders transition technology
Oscar Bareau, Portfolio Manager/Financial Analyst bij Mirova hield een presentatie over: “The European Green Deal Industrial Plan – What are the opportunities?” Dit jaar is in Amerika de Inflation Reduction Act (IRA) aangenomen. Dit is het meest ambitieuze steunprogramma voor schone energie dat ooit is gelanceerd in de VS. De verwachting is dat middels dit programma in de komende 10 jaar ca. 369 miljard Amerikaanse dollar besteed zal gaan worden aan hernieuwbare energie en de strijd tegen klimaatverandering. In Europa was men al bezig met het uitrollen van de Green Deal, maar is in reactie op de IRA ook een additioneel steunprogramma geïntroduceerd voor de bevordering van de productie van technologische producten met lage CO2 voetafdruk in Europa. Naar verwachting zullen deze steunmaatregelen een sterke vraag uitlokken naar producten die nodig zijn voor de energietransitie, zoals zonnepanelen, windmolens, batterijen, warmtepompen en installaties voor geothermische energie. Europa kent relatief veel global leaders van transition technology en de omgeving voor dergelijke bedrijven is heel gunstig.
Echter, in de afgelopen periode liggen veel van deze bedrijven juist onder druk. Door de oplopende inflatie en rente is het moeilijker goede financiering te vinden en de resultaten van een aantal spelers is dit jaar tegengevallen. Hierdoor zijn de koersen gedaald wat ten koste is gegaan van de performance van het Mirova Europe Environmental Equity fonds. Anderzijds zijn deze bedrijven momenteel heel gunstig gewaardeerd. Mirova zet juist vol in op het transitie thema en heeft er veel vertrouwen in dat deze bedrijven kunnen profiteren van sterke vraag en groei in de komende jaren.
Figure: Portfolio break-down of the Mirova Europe Environmental Equity Fund by eco-activities
Opkomende markten: waarom al die moeite?
Na een decennium van matige rendementen op aandelen van de opkomende markten, is de vraag: “waarom zouden we ons nog druk moeten maken over EM?’ begrijpelijk. John Rae, investment specialist (Emerging Markets) bij Baillie Gifford, hield tijdens de bijeenkomst een pleidooi over de kansen van EM, de drijfveren van de rendementen van opkomende markten en waarom Baillie Gifford, als actieve belegger met focus op de lange-termijn, zo optimistisch is over deze beleggingscategorie. Baillie Gifford & Co is een van oorsprong Schotse asset manager, met inmiddels vestigingen in Londen, New York en Honk Kong en is vooral actief voor institutionele beleggers.
“Op langere termijn is er sprake van een outperformance van EM tegenover de ontwikkelde markten: geannualiseerd per jaar 9,5% tegenover 8,0%” aldus John.
“En kijken we vooruit dan zijn de vooruitzichten bijna nog nooit zo positief geweest als nu”. Baillie Gifford heeft als beheerder van o.m. enkele EM-aandelenfondsen de volgende argumenten: ontwikkelde markten zijn eerder begonnen met maatregelen tegen inflatie, de schuldenpositie as percentage van de GDP is gemiddeld beter dan bij de ontwikkelde economieën, de economische groet (inclusief de outlook voor 2024) is beter, vanwege essentiële grondstoffen spelen ze een vitale rol in de energietransitie, de innovatie loopt sneller en in de afgelopen vijf jaar is zowel de kwaliteit als concurrerend vermogen van de bedrijven is sterk verbeterd. Kortom: zowel op korte als de lange termijn zijn de vooruitzichten zeer positief.
Een hersenkraker, zoals John Rae het noemt, is China. Geografisch maakt China nog geen 4% van de MSCI World index uit, aan de andere kant zijn binnen de MSCI meer dan 40% van de snel groeiende ondernemingen afkomstig van China. Voor stockpickers is China kansrijk geweest en dat kan het nog steeds zijn. Het Emerging Markets All Cap fund, het grootste en oudste EM fonds van Baillie Grifford, sluit China daarom niet uit.
Hoe benadert dit fonds de Emerging Markets? Uitganspunten zijn: actief beheer en focus op de lange termijn. Passief beleggen betekent de index volgen en daar zitten veel staat gecontroleerde bedrijven in. Dat zijn niet de innovatieve en kansrijke bedrijven waar Baillie Gifford zich op richt. De selectie van 60-100 bedrijven heeft als doelstelling een mix van ‘growth duration’ (met een langer dan verwachte groei), growth pace’ (met een snellere dan verwachte groei) en ‘growth surprise’.
Nieuwsbrief
Asset Allocation Awards
Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.