Bond Renaissance - Alpha Research

Welcome to the Bond Renaissance

19 juni 2023

Het heeft lang geduurd, maar obligaties zijn helemaal terug van weggeweest. De agressieve verkrapping van de centrale banken leidde vorig jaar tot een forse herprijzing op de obligatiemarkten. De rendementen zijn weer aantrekkelijk. Er is sprake van een ‘bond renaissance’, een ware comeback van deze asset class. Maar welke categorie obligaties, welke regio’s en welke duration bieden de meeste kansen bij deze comeback? En zijn duurzame keuzes mogelijk?

Bond Renaissance

Hierover organiseerde Alpha Research op 13 juni 2023 een kennislunch met als thema ‘Welcome to the Bond Renaissance’. Eelco Ubbels, directeur van Alpha Research, opende het seminar met een overzicht van de stand van zaken op de bond market en de consensus van asset managers. “Wij analyseren elke maand rond de 70 researchrapporten en bepalen zo de consensus asset allocatie verwachtingen voor de vijf categorieën: Asset Allocatie, Aandelen Regio’s, Aandelen Sectoren en Vastrentende Waarden“, aldus Eelco. “En wat blijkt: vanaf het begin van dit jaar geeft de consensus de aanbeveling om obligaties (samen met cash) in de beleggingsportfeuille te overwegen”.

Consensus-fixed-income-Alpha-Research-2023

Alpha Research – juni 2023

Van de sub asset classes binnen fixed income geeft de consensus momenteel de voorkeur aan Emerging Market Debt, gevolgd door investment grade bonds, inflation linked bonds en government bonds. Deze drie krijgen van de consensus een neutrale weging. Alleen High Yield krijgt een aanbeveling om te onderwegen. “Het is van de vijf dit jaar wel de best performende groep”, zo besloot Eelco zijn inleiding.

Wat te doen als de inflatie niet wil wijken?

Flavio Carpenzano - lunchbijeenkomst Alpha ResearchFlavio Carpenzano, Investment Director bij Capital Group begon zijn presentatie met de constatering dat de huidige omstandigheden heel lastig zijn voor centrale bankiers. “Een dubbel mandaat is prima wanneer er geen inflatie is. Maar wat te doen als de inflatie niet wil wijken?” Hogere rentetarieven beginnen gevolgen te krijgen voor de financiële omstandigheden en het recessierisico neemt toe. In de afgelopen decennia konden centrale banken zodra zich een crisis voordeed, direct liquiditeitssteun bieden en de rente verlagen. Dat kan nu niet meer, vanwege het risico dat de inflatie weer gaat toenemen. De omstandigheden voor centrale banken zijn dus sterk veranderd. Wat betekent dat voor beleggers? Nou, de risico/rendement-verhouding voor vastrentende waarden is enorm verbeterd!

Neem bijvoorbeeld obligaties uit opkomende markten, de favoriete categorie volgens de consensusenquête van Alpha Research. We weten uit het verleden dat je als je belegt wanneer de lange rente in de buurt van 8% zit, in de daarop volgende vijf jaar een goed rendement behaalt. Dus wat kan er gebeuren met de vastrentende belegger?

Vastrentende waarden

Als de lange rente hoog blijft, kun je nu een hoog rendement vastleggen voor de komende jaren. Als er een recessie komt, ga je nog meer verdienen, doordat de lange rente dan gaat dalen. Neemt de inflatie toe en komen er nog meer renteverhogingen, dan wordt je rendement licht negatief. Maar het effect van de hogere rentestand wordt gedempt door het al hoge aanvangsrendement. Voor de lange termijn is beleggen in vastrentende waarden dus zonder meer verstandig. Op korte termijn is er nog steeds een grote kans op een goed rendement.

Het absolute rendement is hoog, maar de credit spreads zijn relatief krap, ondanks de mini-bankencrisis van dit voorjaar! Economieën zijn goed op peil gebleven, dus er bestaat enig optimisme. Daarnaast is de emissiedynamiek voor high yield-ondernemingen gunstig. Ondernemingen hebben in 2020, toen de rente heel laag was, heel veel leningen uitgegeven, met een lange looptijd, dus ze hoeven niet voor 2025-2026 weer een beroep te doen op de markt. De kredietkwaliteit binnen de markt is in de afgelopen jaren verbeterd, dus wordt verwacht dat de markt goed op niveau blijft, ook in het geval van een recessie.

Capital-Group-fixed-income-2023

Capital Group

Obligatiefonds met SFDR artikel 9-status

Wernhard Kublun Becerra - lunchbijeenkomst Alpha Research“Is Quality Duration the Current Hotspot?” was de titel van de presentatie van Wernhard Kublun Becerra, Senior Investment Specialist – Fixed Income van Bank J. Safra Sarasin. Ook Wernhard ging nader in op de markt, de vooruitzichten en de mogelijkheden. Centraal in zijn benadering staat ‘quality duration’ in combinatie met een duurzame aanpak. Hij deed dit aan de hand van het fonds JSS Sustainable Bond – Euro Broad, een obligatiefonds met een SFDR artikel 9-status. Het beleggingsteam hanteert een proces met een mix van economische, fundamentele en ESG-analyse. Het meest opvallende resultaat is een duratie die afwijkt van de benchmark, de ICE Bofa EUR Broad Market. In 2022 korter, wat goed heeft uitgepakt, en momenteel weer overwogen op de yield curve op het langere stuk vanaf 5 jaar. Daarnaast is er een overweging in de AAA-rating, maar ook in BB-kwaliteit.

ESG-selectie

Naast onze ‘quality duration’ is onze ESG-selectie belangrijk. Wij beoordelen aan de hand van onze eigen duurzaamheidsbeoordelingen de ESG-risico’s van elke emittent in vergelijking met zijn referentiegroep”, zo vervolgde Wernhard zijn presentatie. “Het resultaat is onder meer dat de CO2-foorprint van het fonds maar 10% is van die van de benchmark!”. Dit is dan welgemeten aan de hand van de corporate bonds, globaal 60% van de fondsportefeuille. Het fonds JSS Sustainable Bond – Euro Broad streeft naar een Net Zero CO2 uitstoot in 2035.

JSS-Sustainable-Bond-JSafraSarasin-2023

J. Safra Sarasin

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.