Asset classes Alpha Research

Overzicht asset classes: vastgoed, aandelen en obligaties

28 september 2021

Asset classes overzicht: vastgoed, aandelen en obligaties. Alpha Research organiseerde op 16 september samen met PGIM, State Street SPDR ETF’s en Ossiam (een affiliate van Natixis Investment Managers) een bijeenkomst waarin inkomsten en inflatie centraal stond.

Asset classes

Na de presentaties van specialisten volgde een gesprek met fondsselectors van Valuedge Vermogensbeheer, IBS Capital Allies en ING Investment Office over de asset classes: vastgoed, aandelen en obligaties.

Vastgoed goede hedge

Renco-van-Schie-Valuedge-16-september-2021-Event-Alpha-Research Renco van Schie, medeoprichter en CIO van Valuedge Vermogensbeheer, trapte de discussie af over vastgoed. Hij gaf aan zwaar overwogen te zijn als het aankomt op vastgoed. Het voornaamste argument dat hiervoor naar voren kwam was dat de inflatie voor de langere termijn werd verwacht en vastgoed als een goede hedge werd gezien. ING Investment Office is momenteel neutraal als het aankomt op vastgoed. Als kanttekening werd hierbij gelijk opgemerkt dat er goed wordt gekeken naar de sub-sectoren door de verschillen in risico’s en rentegevoeligheid.

 

Aantrekkelijke yield en lage duratie

Pieter-Laan-IBS-Capital-Allies-16-september-2021-Event-Alpha-ResearchHet tweede onderwerp ging over de presentatie van Ossiam die een kwantitatieve strategie heeft ontwikkeld die inspeelt op de steilheid van de rentecurve. Pieter Laan, Hoofd external manager capabilities van IBS Capital Allies, werd als eerste aan het woord gelaten over hoe zij inspelen op stijgende rentes. Bij IBS Capital Allies wordt er voor klanten die op stijgende rentes willen inspelen bijvoorbeeld gekeken naar Asset-Backed Securities (ABS) door de aantrekkelijke yield en de lage duratie. Verder werd aangegeven dat er al een tijdje binnen vast renderende waardes wordt gekeken naar alternatieven door de daling in rentes in alle ‘gewone’ gebieden van obligaties. Bij Valuedge Vermogensbeheer wordt de huidige situatie qua rentes aangepakt door een deel van de allocatie te plaatsen binnen cash plus en de rest te alloceren binnen renderende posities met een hoge convictie. Zo wordt het risico van de hoogrenderende posities afgedekt door de cash posities.

Centrale banken

Mike-Mulders-ING-IO-Event-Alpha-Research-16-september-2021Ook werd er gesproken over de laatste presentatie waar dividend yield werd gecombineerd met een ESG aspect. Bij IBS Capital Allies ligt de focus binnen aandelen op quality of quality en growth in plaats van dividend met een voorkeur voor een hoge ESG rating. Binnen ING IO wordt de duurzaamheidseis niet vaak gecombineerd met dividendinkomen, aldus Mike Mulders, Portfolio Manager bij ING Investment Office.

Vervolgens werd er gevraagd hoe de fondsselectors omgaan met centrale banken. Bij ING IO wordt er voornamelijk gekeken naar de verwachting van de markt als het aankomt op de bewegingen van centrale banken. Een lastige factor die door ING IO wordt genoemd is de impact van de Delta variant, waardoor voorspelling momenteel lastig zijn. Bij IBS Capital Allies worden er ook geen voorspellingen gedaan als het aankomt op veranderingen van rentestanden. Valuedge Vermogensbeheer is iets actiever als het aankomt op tactische allocatie. Zo wordt Valuedge Vermogensbeheer door klanten aangespoord om geen negatief renderende posities binnen hun portefeuille aan te houden.

Tot slot werd er gevraagd naar de kijk op China binnen de portfolio. Valuedge Vermogensbeheer geeft aan in de afgelopen weken meer aankopen te hebben gedaan binnen China. Zo heeft Valuedge Vermogensbeheer zowel posities binnen Chinese aandelen als obligaties in de portefeuille. Bij ING IO en IBS Capital Allies ligt de voorkeur voornamelijk binnen aandelen.

Lees meer over de asset classes: Focus op inkomen in tijden van inflatie

 

Bekijk hier de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.