Kennislunch-Alpha-Research-en-NN-Investment-Partners-9-mei-2017

Kijkje in de keuken van NN Investment Partners

09 mei 2017

Een kijkje in de keuken van NN Investment Partners was de titel van de kennislunch op 9 mei 2017. Deze lunch organiseerde Alpha Research voor professionele beleggers. De sprekers Willem Verhagen, Valentijn van Nieuwenhuijzen en Ewout van Schaik bespraken de visies en strategieën rondom multi-assets.

Filosofie van NN Investment Partners

Als eerste spreker schetste Willem Verhagen een beeld van de wereld die vol zit met ‘feedback-loops’. Daar waar vaak reële economie, markten en politiek afzonderlijk van elkaar worden gezien, deze toch veel invloed op elkaar hebben. Deze ‘feedback-loops’ zijn dan ook de basis van de filosofie van NN Investment Partners.

Teamcultuur

NN Investment Partners - 2017Valentijn van Nieuwenhuijzen nam het stokje over om verder in te gaan op de eerder besproken visies. Een succesvolle visie bestaat volgens NN Investment Partners uit een uniek geloof en filosofie. En om kunnen gaan met onzekerheid en een teamcultuur. Eelco Ubbels had het in de inleiding al een quote over deze teamcultuur. “Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen”. Van Nieuwenhuijzen sprong hier op dezelfde manier op in door ook deze teamcultuur te benadrukken.

Verder ziet Van Nieuwenhuijzen het beleggen als Nederlands erfgoed. We kunnen veel lessen leren uit het verleden, zoals met de tulpenmanie en de eerste beurs in Amsterdam. Door naar het verleden te kijken kun je de richting van de markt beter schatten. Een optimale portefeuille of een optimale theorie bestaat immers niet omdat daaraan moet worden toegevoegd dat men niet altijd rationeel handelt. Big data speelt hierbij een belangrijke rol, dit kan worden gebruikt “om beter te snappen wat er op psychologisch gebied speelt”, aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen.

 

Dynamische allocatie

Ewout van Schaik ging in op de al uitgelegde fundamentele- en gedragsstrategieën van NN Investment Partners. Onder de subtitel “Van visie naar rendement” merkte Van Schaik op dat er tegenwoordig veel meer naar absoluut rendement wordt gekeken dan relatief ten opzichte van een benchmark. De bescherming waar NN Investment Partners in gelooft om onverwachte veranderingen zo veel mogelijk voor te zijn is het 2 bucket systeem. Een dynamische allocatie tussen de componenten ‘Relatief veilige beleggingen’ en ‘risicovolle beleggingen’ en hier de fundamentele- en gedragsanalyse aan toe te voegen. Kortom, de volatiele markten en de politieke cultuur zorgen voor een wereld vol uitdagingen. Een traditionele optimale strategie bestaat niet door het niet rationeel handelen van mensen en groepen. Volgens NN Investment Partners helpt het om een analyse van het gedrag en sentiment van de markt toe te voegen aan de bestaande fundamentele analyse.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.